AFP or licensors

President Duda stevent af op winst na eerste ronde van verkiezingen in Polen, tweede ronde nodig

Huidig president Andrzej Duda zal zoals verwacht de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen winnen. Dat blijkt uit een eerste exitpoll. Hoogstwaarschijnlijk zal hij het in een tweede ronde opnemen tegen oppositiekandidaat Rafal Trzaskowski.

Andrzej Duda haalde volgens een exitpoll 41,8 procent van de stemmen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in Polen.  Duda wordt gesteund door de conservatieve regeringspartij PiS (Recht en Rechtvaardigheid).

Omdat Duda geen 50 procent van de stemmen haalt, zal er een tweede ronde komen, op 12 juli. Daarin zal hij het naar alle waarschijnlijkheid in een rechtstreeks duel moeten opnemen tegen oppositiekandidaat Rafal Trzaskowski, de burgemeester van Warschau. Die kreeg volgens de exitpoll 30,4 procent van de stemmen achter zijn naam.

Naast Duda en Trzaskowski waren er nog negen andere kandidaten, maar die hinken ver achterop. Naar schatting ging 62 procent van de kiesgerechtigde Polen stemmen, de hoogste opkomst ooit.

Videospeler inladen...

Meest gelezen