Bigstock

Administratieve rompslomp maakt renovatie- en energiepremie almaar minder populair

De Vlaamse renovatie- en energiepremies hebben steeds minder succes, meldt De Zondag. Om die opnieuw aantrekkelijk te maken, werkt Vlaams minister Matthias Diependaele (N-VA) aan een eengemaakte premie.

In drie jaar tijd is het bedrag dat voor de Vlaamse renovatiepremie werd uitgekeerd met een ongeveer 40 procent gedaald: van 76 tot 46 miljoen euro. De energiepremies die via netbeheerder Fluvius worden uitbetaald, zijn met ongeveer een kwart gedaald: van 79 tot 57 miljoen euro. Volgens Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) die de cijfers opvroeg, bewijst dit dat de huidige premies niet goed werken: "Het is een kluwen. De premies zijn onvoldoende gekend en ze zijn ook niet makkelijk aan te vragen. Er zijn verschillende modaliteiten, er zijn verschillende soorten deelpremies. Ik denk dat het voor veel mensen te moeilijk is om er aan te beginnen."

Bothuyne vreest dat daardoor ook de renovatie van woningen slabakt. "Vlaanderen moet elk jaar bijna 100.000 renovaties doorvoeren om de klimaatdoelstellingen te halen." Bothuyne pleit voor een tijdelijke verhoging van de renovatiepremie in 2021, omdat de coronacrisis de bouwactiviteiten doet dalen. "Dat zou een voorbeeld zijn van slimme relance, waarbij we zowel de economische crisis als de klimaatcrisis aanpakken."

Het is een kluwen. De premies zijn onvoldoende gekend en ze zijn ook niet makkelijk aan te vragen. 

Robrecht Bothuyne, Vlaams parlementslid (CD&V)

Eengemaakte premie

Bij het kabinet van Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) is de problematiek gekend. "Ik denk dat het inderdaad de administratieve rompslomp is die het voor mensen moeilijk maakt om de premie aan te vragen. Daarom hebben we in het regeerakkoord vastgelegd om de twee bestaande premies te integreren. We moeten een systeem vinden dat zowel aandacht heeft voor de klimaatmaatregelen als voor de woningkwaliteit." In de loop van volgend jaar moet de nieuwe eengemaakte premie er zijn.

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen