PS-kopstuk Rudy Demotte gelooft niet in de federale formatie: "Ik zie geen oplossing, tenzij verkiezingen"

PS-kopstuk Rudy Demotte ziet voor de federale formatie geen oplossing meer. "Tenzij nieuwe verkiezingen", zo zegt hij in een interview met De Zondag. Aan de slaagkansen van een meerderheidsregering zonder de PS - zoals waar nu aan gewerkt zou worden - twijfelt Demotte sterk. 

Demotte: "Ik zie alvast geen teken in die richting. Maar als dat zou lukken, dan gaan wij onze rol spelen in de oppositie. Dat zou betekenen dat de SP.A zich losweekt van de PS. Ik geloof daar niet in. Paul Magnette (voorzitter PS) en Conner Rousseau (voorzitter SP.A) delen dezelfde visie op de samenleving. Bovendien zou die regering amper Franstaligen bevatten. Alleen MR. En misschien CDH. Al hoor ik weinig van die kant. Dat zou nogal een Franstalige minderheid zijn."

De standpunten zijn zó tegengesteld

"De puzzel ligt zo moeilijk. (...) De standpunten zijn zó tegengesteld. Een minderheidsregering was een oplossing. Wij hebben dat op tafel gelegd. Maar dan zeggen de liberalen "neen". En CD&V wil niet zonder de N-VA. Neen, ik zie geen oplossing."

Over de strategische voorraad mondmaskers

Demotte komt in het interview ook nog terug op de strategische voorraad mondmaskers, die door bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) niet vervangen werd toen de houdbaarheidsdatum overschreden raakte.

"Ik zou een ander pad gevolgd hebben", zegt Demotte. "Als je die stock vernietigt, moet je zeker zijn van vervanging. Maar ik zal niet spreken over een fatale fout. Ik ga ook niet zeggen dat mevrouw De Block de enige schuldige is. Dat zou geen faire analyse zijn."

Meest gelezen