De Woodrow Wilson School for Public and International Affairs in Princeton.

Universiteit van Princeton in de VS schrapt de naam van ex-president Woodrow Wilson "wegens racisme"

De prestigieuze universiteit van Princeton in de Amerikaanse staat New Jersey verwijdert de naam van president Thomas Woodrow Wilson van een van de gebouwen. Woodrow Wilson gaf de doorslag in de Eerste Wereldoorlog en richtte de Volkerenbond -de voorganger van de Verenigde Naties- op. In eigen land liet hij zich erg laatdunkend uit over zwarten. 

De raad van bestuur van Princeton heeft de beslissing gisteren genomen. Zo zal de naam van de president geschrapt worden uit de "Woodrow Wilson School of Public and International Affairs". De naam van de president wordt in die instelling vervangen door "Princeton". Ook een studentenresidentie zal niet langer de naam van de gewezen president voeren. Eerder had de Monmouth University in de VS ook al de naam van Woodrow Wilson geschrapt.

Volgens het bestuur van Princeton hield de voormalige president er erg racistische denkbeelden op na, zelfs radicaal voor zijn tijd. Zo zou hij -toen hij rector van Princeton was- voorstander geweest zijn van het bannen van zwarte studenten en van de rassenscheiding. Ook was de slavernij volgens hem "niet zo erg". 

Tegelijk benadrukt de universiteit dat de beslissing en de racistische ideeën geen afbreuk doen aan het historische belang en de enorme verwezenlijkingen van Woodrow Wilson op andere terreinen. 

Stichter van de Volkerenbond en de Federal Reserve

Thomas Woodrow Wilson (1852-1924) is nochtans de geschiedenis ingegaan als man met een visie om Amerika uit het zelf gekozen internationale isolement te halen. Hij kwam uit de zuidelijke staat Virginia, maar werd rector van Princeton en was tussen 1911 en 1913 gouverneur van de noordelijke staat New Jersey. 

De Democraat Woodrow Wilson was president van 1913 tot 1921.

Hij werd president tussen 1913 en 1921 en  was pas de tweede Democraat en de eerste president uit het zuiden van de VS sinds het einde van de Burgeroorlog in 1865. Onder het motto "New Freedom" lanceerde Woodrow Wilson een progressief hervormingsbeleid met een meer eerlijke taxatie en het opbreken van de grote monopolistische bedrijven. Woodrow Wilson richtte in 1913 ook de Federal Reserve, het systeem van centrale banken in de VS, op. 

België moet (door de Duitsers) ontruimd worden en heropgebouwd worden, zonder enige beperking van de soevereiniteit

President Woodrow Wilson in zijn 14-puntenprogramma, januari 1918.

Woodrow Wilson hield zijn land uit de Eerste Wereldoorlog tot hij in 1917 geprovoceerd werd door onbeperkte Duitse duikbotenoorlog  en het opstoken van Mexico tegen de VS door de Duitsers. De Amerikaanse inmenging in de oorlog -de eerste in Europa- bracht de beslissing naar de geallieerde kant en de VS speelde dan ook een grote rol bij het vredesproces van Versailles. Woodrow Wilson pakte uit met een erg visionair "14-puntenplan" voor de naoorlogse orde, waarbij zelfbeschikkingsrecht voor volkeren, de wederopbouw van België en de oprichting van de Volkerenbond -voorloper van de Verenigde Naties- als gemeenschappelijke behoeder van de vrede sleutelpunten waren.

De Volkerenbond werd een feit, maar zonder de VS omdat de Republikeinse meerderheid in het Congres toetreding blokkeerde. Woodrow Wilson was na een beroerte lange tijd niet in staat om te regeren, al werd dat geheim gehouden en tekende zijn vrouw Edith Bolling Galt met medeweten van enkele topministers belangrijke documenten. 

De "vier grote" overwinnaars van WO-1: David Lloyd-George (VK), Vittorio Orlando (Italië), Georges Clémenceau (Frankrijk) en Woodrow Wilson (VS).
AP1919

Meest gelezen