Opperrechter John Roberts
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaans Hooggerechtshof verwerpt abortuswet van de staat Louisiana

In de Verenigde Staten heeft het Hooggerechtshof een wet rond abortus in de staat Louisiana ongrondwettelijk verklaard. De reglementering uit 2014 maakte het dokters die een abortus wilden uitvoeren in een abortuskliniek lastiger en dat kan niet, oordeelt het Hooggerechtshof. Tegenstanders van abortus hadden gehoopt dat de veranderde samenstelling van rechters in het Hooggerechtshof het recht op abortus zou inperken, maar dat is dus niet gebeurd. 

De wet die de staat Louisiana in 2014 opstelde om het recht op abortus in te perken, is ongrondwettelijk, zo besliste het Amerikaanse Hooggerechtshof met 5 tegen 4. Opperrechter John Roberts deed het oordeel in het voordeel van de meer progressieve rechters kantelen. 

De staat Louisiana vereiste dat dokters die een abortus wilden uitvoeren een “admitting privilege” hadden in een ziekenhuis binnen de 30 mijl (48 km) van die abortuskliniek. Dokters moesten dus een soort van toegangsrechten tot een nabijgelegen ziekenhuis hebben, maar die documenten zijn volgens persbureau Reuters vaak moeilijk te verkrijgen. De afstandsbeperking zou volgens voorstanders van de wet vrouwen garanderen dat ze in geval van complicaties snel medische zorg konden krijgen.

Het Hooggerechtshof oordeelt nu dat die inperking een schending is van het recht op abortus zoals het Hof dat met de historische beslissing in de zaak Roe versus Wade van 1973 vastlegde. 

Opluchting versus ontgoocheling

De uitspraak is een overwinning voor Hope Medical Group for Women, die zei dat door die regelgeving in Louisiana twee van de drie abortusklinieken zou moeten sluiten.  Nancy Northup die een kliniek uit Louisiana vertegenwoordigde, zegt dat ze "opgelucht" is, al blijft ze bezorgd over "wat morgen kan komen".  

Voor tegenstanders van abortus is de uitspraak een tegenvaller. Marjorie Dannenfelser spreekt van een "bittere ontgoocheling". De tegenstanders hadden gehoopt dat de eerste grote abortuszaak onder president Trump in hun voordeel zou beslecht worden. Onder Trump zijn twee conservatieve rechters benoemd, waardoor de conservatieven in het college nu een meerderheid van 5 tegen 4 hebben. 

Opperrechter verwijst naar Texas

Maar opperrechter John Roberts volgde zijn progressieve collega’s in deze uitspraak. Roberts verwees in zijn schriftelijke uiteenzetting naar een eerdere zaak, over een inperking in Texas die bijna identiek was aan die van Louisiana. In 2016 oordeelde het Hooggerechtshof dat die Texaanse wet ongrondwettelijk was, al was Roberts toen vóór die inperking. Maar schrijft Roberts, “het resultaat in deze zaak volgt uit onze beslissing van 4 jaar geleden om de bijna gelijkaardige wet uit Texas ongeldig te verklaren”. 

Meest gelezen