Antibioticagebruik gedaald door coronacrisis: "Als je minder naar de dokter gaat, krijg je minder voorgeschreven"

Tijdens de coronacrisis is er veel minder antibiotica over de toonbank van de apothekers gegaan. Dat schrijft de krant De Standaard. Volgens experten omdat we minder naar de dokter trokken, en het dus minder voorgeschreven kregen. Dat we ook keurig de handen vaker wassen, speelt ook een rol. 

De verkoop van antibiotica is de afgelopen maanden gekelderd. Volgens cijfers waar De Standaard de hand op kon leggen, zijn de vier meest populaire antibiotica die buiten het ziekenhuis worden voorgeschreven, tot 80% minder vaak verkocht. Dat melden de Vlaamse apothekers.

Minder naar de dokter, vaker de handen wassen

Een eenduidige verklaring is er niet. Volgens professor Klinische Epidemiologie Samuel Coenen van de Universiteit Antwerpen heeft veel ermee te maken dat we afgelopen maanden minder vaak naar onze huisarts gingen met klachten. "Tijdens de coronacrisis kregen patiënten de raad om niet naar de dokter te gaan met verkoudheidsklachten, maar gewoon thuis uit te zieken. En als je niet naar de dokter gaat, dan verkleint natuurlijk de kans dat je een antibioticum voorgeschreven krijgt", zegt de professor. "We weten dat huisartsen het grootste deel van de antibiotica voorschrijven, omdat zij ook het grootste deel van de zorg op zich nemen."

Huisartsen zijn de dokters die het vaakst antibiotica voorschrijven aan patiënten. Als we hen minder zien, dan wordt er ook minder antibiotica voorgeschreven. 

Samuel Coenen, professor Klinische Epidemiologie

Ook de strikte hygiënemaatregelen spelen volgens professor Coenen een rol: "Handen wassen, afstand houden en vaker thuiswerken maken al dat infectieziektes minder verspreid raken, en dat antibiotica daartegen dus minder nodig is." 

Niet meer ziekenhuisopnames

Houdt dat risico's in, dat we minder antibiotica gebruiken? Ja, maar volgens professor Coenen zijn die beperkt. "Uit onderzoek blijkt dat vooral oudere mensen met meerdere ernstige aandoeningen een risico lopen op een ziekenhuisopname als ze geen antibiotica meer gebruiken. Bij jonge mensen is dat een veel minder groot probleem."

Volgens Coenen zijn er op dit moment ook niet meer ziekenhuisopnames, die te wijten zijn aan het niet gebruiken van antibiotica. "Ik heb geen signalen ontvangen van wachtposten of spoedgevallendiensten dat ze meer opnames zien die vermeden hadden kunnen worden door antibiotica. Maar door de hele coronacrisis is het natuurlijk wel zo dat veel zorg is uitgesteld, en dat sommige mensen met chronische aandoeningen er nu ernstiger aan toe zijn. 

Meest gelezen