Antwerpse werkgevers willen meer diversiteit op werkvloer. "Onze bedrijven zijn te wit"

Werkgeversorganisatie Voka Antwerpen-Waasland pleit met een nieuw charter voor meer diversiteit op de werkvloer. Al zeker 57 ondernemingen schrijven zich in waaronder grote spelers als BASF, Total en Atlas Copco. "Onze bedrijven zijn te wit en dat moet anders", zegt Luk Luwel van Voka op Radio 2 Antwerpen.

Werkgeversorganisatie Voka lanceert vandaag een charter om meer diversiteit op de werkvloer te krijgen. "Onze bedrijven zijn inderdaad te wit", zegt Luk Luwel van Voka Antwerpen-Waasland op Radio 2 Antwerpen. "We moeten als werkgevers een inhaaloperatie doen en langs de andere kant zien we de hoge werkloosheidscijfers. Niet in het minst bij allochtone groepen. Daarom zijn we als ondernemers gaan samenzitten met rolmodellen met een diverse achtergrond. Het nieuwe charter voor meer diversiteit is daar het resultaat van."

Geen quota maar engagement

Met het charter wil Voka de blik van bedrijfsleiders breder maken. "In november starten we met opleidingen voor CEO's en personeeldirecteurs. We willen hen leren rekruteren ongeacht kleur, geloof of geaardheid. Ook omgaan met diversiteit in de werkomgeving komt aan bod. Onze bedrijven moeten veel meer een spiegel worden van de samenleving", zegt Luwel. "Er zijn nu al 57 bedrijven die zich engageren en daarbij zitten ook grote kleppers als BASF, Atlas Copco, Total, PSA en Exxon. Of dit zal uitmonden in quota? Daar geloof ik niet in. Meer diverse werkomgevingen zullen er alleen komen als het van onderuit gedragen wordt. Het feit dat er meteen zoveel CEO's intekenen, toont dat engagement. Maar we zullen onze doelen permanent evalueren."

Nederlands op de werkvloer

Het charter expliciteert ook enkele voorwaarden voor sollicitanten. "Noem het een aantal suggesties richting een inclusieve samenleving. We verwachten ambitie van de kandidaten maar ook respect op de werkvloer", zegt Luwel. "Dan bedoel ik respect voor elke geaardheid en culturele, religieuze en politieke overtuiging. We zeggen ook duidelijk dat Nederlands de voertaal is in onze bedrijven, behalve in de ICT waar Engels gangbaar is." 

Black Lives Matter?

Volgens Voka heeft de lancering van het diversiteitscharter niets te maken met de opkomst Black Lives Matter-beweging. "De timing is eerder toevallig. We zijn al langer bezig met de opmaak van een toekomstvisie voor de Antwerps-Wase regio tegen 2025. De ontsluiting van de arbeidsmarkt is daarbij een heel belangrijk thema. Er komt een pensioneringsgolf op ons af en het gevecht voor talent speelt overal. Bovendien zijn veel van onze bedrijven al langer actief bezig met diversiteit. Dit charter zal dat enkel verstevigen."

Meest gelezen