BELGA/DIRKX

App van AZ Herentals geeft aan wanneer patiënt uit operatiezaal komt

Het AZ Herentals heeft een app gelanceerd waarbij je in realtime kan volgen in welke fase van de operatie een patiënt zich bevindt. Zo weten familieleden of partners wanneer ze de patiënt mogen komen ophalen. "Op die manier moeten ze niet de hele tijd in het ziekenhuis wachten", zegt verpleegkundig directeur Katrijn Bosschaerts.

In het AZ Herentals krijgen de patiënten die binnenkomen in het chirurgisch dagcentrum vanaf nu een polsband met een chip. Die is verbonden aan een app op de smartphone, en de patiënt kan een QR-code geven aan een partner of familielid zodat die het operatietraject kan volgen. "De begeleider kan dus vanop afstand via zijn smartphone zien waar de patiënt zich bevindt. Zo kunnen de begeleiders ondertussen naar de winkel gaan en hebben we minder mensen in onze wachtruimte", vertelt verpleegkundig directeur Katrijn Bosschaerts.

De app kan ook het opvolgen van de coronamaatregelen vergemakkelijken. "Via het tracking systeem weten begeleiders wanneer ze de patiënt moeten ophalen. We kunnen de drukte in de wachtzaal dus meer onder controle houden en de afstandsregels ook beter bewaken", klinkt het.

Verpleegkundigen zullen minder bezorgde telefoontjes krijgen

Katrijn Bosschaerts

Ook voor de verpleegkundigen zijn er voordelen. "Ze krijgen minder telefoontjes van bezorgde familieleden die vragen wanneer de patiënt klaar zal zijn", zegt Bosschaerts.

App uitbreiden

Het ziekenhuis wil de app in de toekomst uitbreiden. "We hopen de app ook te gebruiken om meer uitleg over een bepaalde ingreep aan de patiënt te geven. We willen met de app ook eventueel peilen naar de tevredenheid over het ziekenhuis", voegt Bosschaerts toe.

Meest gelezen