foto: Radio 2

Bewoners OCMW-rusthuizen Gent lusten nieuwe fairtradekoffie niet: "Ik drink nu cola bij mijn boterhammen"

In de vijf woonzorgcentra van het Gentse OCMW zijn de bewoners niet blij met de nieuwe koffie die er sinds enkele weken geschonken wordt. De vertrouwde koffie maakte er plaats voor een duurzamer alternatief. Een "smaakpanel" moet nu op zoek naar een soort die wel in de smaak valt.  

Enkele weken terug maakten de koffiemachines van Douwe Egberts plaats voor een duurzamer alternatief. Dat gebeurde ook al op de andere diensten van de Stad Gent.  In de woonzorgcentra blijkt de verandering gevoeliger te liggen. “Op je werk kan je daar wel mee om”, vertelt een personeelslid. “Wij kunnen thuis een smakelijke kop drinken. Die optie hebben onze bewoners niet. Ze waren ook niet betrokken bij de beslissing.”

Dan maar cola bij de boterham

“Ik legde al een klacht neer bij de directie, maar zij kunnen er ook niets aan doen. In de tussentijd drink ik dan maar cola bij m’n boterhammen", getuigt Eddy Symynck (73) vanuit de cafetaria van WZC De Liberteyt in Wondelgem. Eddy is één van de zowat 750 bewoners van de vijf woonzorgcentra van het Gentse OCMW. "Best wel triest: we betalen nochtans genoeg voor onze kamer.”

(lees verder onder de foto)

Bewoners Mariette De Buck en Eddy Symynck.
Foto: Radio 2

Smaakpanel

Het Gentse OCMW is op de hoogte van de situatie en zal zich buigen over een ‘smakelijker’ alternatief. “De basis blijft wel duurzaamheid”, zegt OCMW-voorzitter en schepen van Seniorenbeleid Rudy Coddens (SP.A). “We zijn ervan overtuigd dat ook fairtradekoffie bij onze bewoners in de smaak kan vallen. We gaan met onze diensten en Sodexo samenzitten om een smaakpanel op te richten. Zo kunnen we nagaan welke koffie het best in de smaak valt.”

Intussen duiken allerlei alternatieven op om toch maar een smakelijke kop koffie te bemachtigen. Sommige bewoners kochten al een koffiezetapparaat voor op de kamer, anderen proberen dan weer het nasmaakje te verdoezelen. “Ik drink nog koffie, maar dan wel met extra veel melk”, zegt Mariette De Buck (86). Ook zij is geen fan van de nieuwe koffiemachines, al kan ze de situatie al bij al wel relativeren. “Zo veel koffie drink ik nu ook weer niet. Geef mij maar een goed glas Leffe. Dat mogen ze ook altijd schenken bij het eten. Ik zal alvast niet klagen.”

Meest gelezen