Britse premier Johnson: "Britten zijn dikker dan andere Europeanen, daar moeten we iets aan doen"

De Britse premier Boris Johnson wil ten strijde trekken tegen overgewicht, nu duidelijk is dat dat een risicofactor is bij patiënten met het coronavirus. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat de Britten (na de Maltezen) de meest zwaarlijvige Europeanen zijn. Johnson maakte zich daar voordien geen zorgen over, maar zijn ervaring met COVID-19 heeft zijn kijk veranderd.

Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen die zwaar zijn getroffen door het coronavirus. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen, onder meer het laattijdige ingrijpen van de overheid.

Wat een extra reden kan zijn, is dat veel Britten kampen met overgewicht. Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bleek dat in Europa alleen de Maltezen zwaarlijviger zijn dan de Britten. Meer dan de helft van de volwassen Britten is te zwaar. De helft van hen heeft obesitas. 

Premier Boris Johnson is zelf geen uitzondering: ook hij heeft overgewicht. Maar sinds hij begin april het coronavirus heeft opgelopen en met COVID-19 op intensieve zorg is beland, is hij op zijn gewicht gaan letten.  

"We moeten er allemaal werk van maken"

Hij wil zijn landgenoten nu actief aanmoedigen om hetzelfde te doen. Zijn eigen ervaring, én de zware impact van het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk, heeft zijn kijk veranderd. Zo zou hij zijn adviseurs hebben verteld dat hij zijn mening heeft herzien over de belasting op suikerhoudende dranken, die in 2018 werd ingevoerd. Johnson deed die suikertaks lange tijd af als "te betuttelend".

"Ik heb altijd een zeer libertaire (voorstander van de vrije keuze, red.) houding gehad als het ging om obesitas", zei hij vanmorgen aan Radio Times. "Maar als je kijkt naar de cijfers (van de coronacrisis, red.), als je kijkt naar de druk op onze nationale gezondheidsdienst NHS, als je dat prachtige land van ons vergelijkt met andere Europese landen, dan vrees ik dat we aanzienlijk dikker zijn dan de anderen. Het is een issue."

"Het is een taaie kwestie, dat weten we allemaal, maar ik denk dat we er allemaal werk van moeten maken." 

Het voorbije weekend werkte Boris Johnson zich nog in de kijker door tijdens een interview prompt aan een een reeks push-ups te beginnen -in kostuum nota bene. Hij wilde zo laten zien dat hij opnieuw fit is na zijn strijd tegen het coronavirus. "Zo fit als een slagershond", zo verwoordde hij het zelf. 

Meest gelezen