Brussels restaurant rekent 5 euro coronatoeslag per persoon aan: "We willen niemand ontslaan"

Het Brusselse restaurant Viva M'Boma rekent per persoon 5 euro coronatoeslag aan. Op de toeslag komt er heel wat kritiek. Bij Horeca Vlaanderen begrijpen ze de extra vergoeding niet. "De horeca heeft al heel wat compensaties gekregen, een coronatoeslag is geen goeie commerciële zet." 

De coronacrisis hakt er zwaar in, zeker bij horecazaken waar de deuren drie maanden lang gesloten bleven. Om een deel van de verloren inkomsten te recuperen, rekenen ze bij het Brusselse restaurant Viva M'Boma in de Vlaamsesteenweg een coronatoeslag aan, een extra vergoeding van vijf euro per couvert. 

Wij willen niemand van ons team ontslaan, maar omdat onze inkomsten aanzienlijk zijn gedaald, kiezen we voor deze oplossing

Viva M'Boma, restaurant Brussel

"Drie maanden lang was ons restaurant dicht en nu we terug open zijn, mogen we ons restaurant maar voor de helft vullen, waardoor we nog altijd werken met verlies", staat op de Facebookpagina van het restaurant. "Wij willen niemand van ons team ontslaan en zijn daarom op zoek gegaan naar een andere oplossing. Daarom hebben we gekozen voor een coronatoeslag."

Kritiek

Maar die coronatoeslag wordt niet door iedereen gesmaakt, zo blijkt uit reacties op sociale media. "Ik wil wel een vergoeding betalen, maar 5 euro is te duur", klinkt het bij de ene. Anderen vinden het absoluut niet kunnen en vinden het diefstal: "Wij hoeven de rekening niet nog eens te betalen, dit is pure diefstal." 

Commercieel gezien is zo'n coronatoeslag geen goeie zet

Horeca Brussel

Bij Horeca Brussel reageren ze verwonderd dat er nu effectief een restaurant de toeslag toepast. "De federale overheid heeft ons een btw-verlaging toegekend om wat meer ademruimte te geven", zegt men bij Horeca Brussel. "Het verwondert mij dan ook dat restaurants hier bovenop ook nog eens een toeslag aanrekenen. Commercieel gezien vind ik dat geen goeie zet. "

Meest gelezen