Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

China neemt "draconische maatregelen" om bevolkingsgroei bij moslimminderheden te beperken

De Chinese overheid neemt "draconische maatregelen" om de bevolkingsgroei bij Oeigoerse en andere moslimminderheden in het uiterste westen van China te beperken. Dat moet blijken uit een nieuwe studie die bekend is gemaakt door persbureau AP. Tegelijkertijd moedigt ze "etnische Chinezen" aan om meer kinderen te hebben.

De nieuwe studie van de Duitse antropoloog Adrian Zenz baseert zich op onderzoek van de bevolkingsstatistieken en tientallen interviews met Oeigoerse en andere vrouwen uit Xinjiang, een autonome regio in het uiterste westen van China. De Oeigoeren zijn verwant met moslimvolkeren uit centraal-Azië, maar er wonen ook etnische Kazachen en andere moslimminderheden in Xinjiang. 

Geboortecijfers in Xinjiang zijn vorig jaar gedaald met 24 procent in  vergelijking met 4,2 procent in het hele land. Oorzaak daarvan zou de grootschalige geboortebeperkingscampagne zijn bij de autochtone moslimbevolking in het gebied. Vrouwen worden gedwongen om een spiraaltje te laten plaatsen, zich te laten steriliseren of zelfs abortus te plegen. 

Dit is genocide, punt uit. Dit zijn directe middelen om de bevolking van de Oeigoeren genetisch te verminderen

Joanne Smith Finley

Heropvoedingskampen

De afgelopen jaren kwam Xinjiang vooral in het nieuws met de massale "heropvoedingskampen" die er werden gebouwd. Daar worden naar schatting tot een miljoen Oeigoerse mannen vastgehouden en mishandeld. Maar volgens de Chinese overheid gaat het om "educatieve centra" waar inwoners met "extremistische sympathieën" terug op het rechte pad worden gebracht door hen een opleiding te geven. 

In mei vorig jaar kreeg VRT NWS een unieke inkijk in de heropvoedingskampen. "Terzake" bracht daar toen deze reportage over:

Videospeler inladen...

Nu blijkt dat de vrouwen in de regio intussen verplicht worden om mee te werken aan een grootschalige geboortebeperkingscampagne. Wie weigert, hangen zware boetes of opsluiting in een heropvoedingskamp boven het hoofd,  schrijft Zenz in zijn studie. De Chinese overheid noemt het rapport "fake news" en zegt dat alle bevolkingsgroepen in China gelijk behandeld worden. 

Eenkindpolitiek afgeschaft

Volgens experten past de campagne in de assimilatiepolitiek van de overheid. Die wil de Oeigoeren zuiveren van hun geloof en identiteit om hen zo te laten opgaan in de dominante Han-cultuur. Tegelijkertijd stimuleert Peking de migratie van etnische Chinezen naar de regio.

"Dit is genocide, punt uit", zegt professor Joanne Smith Finley van de universiteit van Newcastle. "Geen shockerende massamoord, maar een trage, pijnlijke, sluipende genocide. Dit zijn directe middelen om de bevolking van de Oeigoeren genetisch te verminderen."

Tot enkele jaren geleden waren Oeigoerse of Tibetaanse gezinnen - iedereen die behoorde tot een etnische minderheid - de enige die twee of zelfs drie kinderen mochten hebben. Maar in 2015 werd de eenkindpolitiek voor alle Chinezen afgeschaft. Onder impuls van president Xi Jinping moedigt de Chinese overheid de etnische Han-bevolking zelfs aan om meer kinderen op de wereld te zetten. 

Zumret Dawut, een Oeigoerse vrouw die verplicht werd gesteriliseerd na de geboorte van haar derde kind, nu in de VS
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen