AFP or licensors

Franse ex-premier Fillon en zijn echtgenote veroordeeld voor verduistering overheidsgeld

François Fillon, ex-premier van Frankrijk en zijn echtgenote zijn veroordeeld voor misbruik van overheidsgeld. De rechter in Parijs oordeelde het bewezen dat de echtgenote van Fillon  jarenlang betaald is met overheidsgeld terwijl daar niets tegenover stond. Fillon gaat in beroep tegen de uitspraak. Door de affaire kon Fillon een kruis maken over zijn ambitie om in 2017 president te worden. 

Een rechtbank in Parijs oordeelde vanmiddag dat voormalig premier Fillon en zijn echtgenote Penelope schuldig zijn aan onder meer verduistering van overheidsgeld. Vanaf 1998 is Penelope Fillon betaald als parlementair medewerkster van haar man, maar volgens de rechter is het bewezen dat ze die baan nooit uitgevoerd heeft. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Tijdens het proces getuigde Penolope dat ze rapporten schreef over kwesties uit Fillons kiesdistrict, inwoners –en dus potentiële kiezers- ontmoette, de post opende en toespraken voor lokale evenementen schreef. Die opdrachten boden voldoende flexibiliteit om ze te combineren met de opvoeding van de 5 kinderen van het echtpaar.

Beluister de toelichting van onze Frankrijkkenner Rony Van Gastel in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

AFP or licensors

Onaantastbaar

Openbaar aanklager Letocart voerde aan dat het bewijs voor die taken ontbrak, net zoals er geen documenten waren zoals aanvragen voor zwangerschapsverlof  of betaalde vakanties. Penolope Fillon werd goed betaald voor haar werk, tot 9 keer meer dan het minimumloon. Volgens Letocart voelde Fillon zich onaantastbaar, “omdat niemand iemand met zijn status zou durven aanklagen”. 

De rechter oordeelde dat Fillon zich wel degelijk schuldig heeft gemaakt aan verduistering van overheidsgeld. Hij volgt de eis van de aanklager tot vijf jaar cel, waarvan drie jaar met uitstel. Fillon moet ook 375.000€ boete betalen en mag zich de komende tien jaar niet meer verkiesbaar stellen -Fillon heeft trouwens al gezegd dat de politiek voor hem een afgesloten hoofdstuk is.

Zijn vrouw Penelope heeft dezelfde boete aan haar been en kreeg nog drie jaar cel met uitstel. Bovendien moet het echtpaar meer dan 1 miljoen euro terugbetalen dat in al die jaren aan hen uitbetaald is. 

Fillon gaat in beroep

Voorlopig moet Fillon nog niet naar de gevangenis, want zijn advocaten hebben al aangekondigd dat ze zeker beroep aanteken. “Er komt een nieuw proces”, zei advocaat Antonin Lévy.

De affaire rond François Fillon en zijn echtgenote Penelope barstte begin 2017 los, drie maanden voor de presidentsverkiezingen. Fillon was toen kandidaat voor de centrum-rechtse partij Les Républicains en de gedoodverfde favoriet. Uiteindelijk was het Emmanuel Macron die die verkiezingsrace won, Fillon eindigde pas derde. 

Meest gelezen