Vrijwilligsters Inge De Bruycker en Colette De Meyer
Inge De Bruycker

Gepensioneerde vrouw uit Oostende waakt over zeehonden: "Ik zorg ervoor dat toeristen de dieren niet lastigvallen"

In Oostende is er een groep vrijwilligers die nu elke dag toezicht houdt over de zeehonden. Het initiatief komt van Inge De Bruycker, een gepensioneerde vrouw die tijdens de lockdown dagelijks naar het strand ging en de zeehonden toen ook zag rusten. Maar na de lockdown was de rust weg. "Ik wou daar iets aan doen", zegt ze. 

"Toen de toeristen weer naar zee mochten komen, werden de zeehonden constant lastiggevallen", zegt Inge De Bruycker uit Oostende. "Soms staan er 30 à 40 mensen rond 1 zeehond om selfies te nemen. De dieren hadden nooit rust. Sommige mensen trekken aan de staart van de zeehond om het dier terug in zee te trekken. Dat gebeurt natuurlijk deels door onwetendheid."

(Lees voort onder de foto)

Inge De Bruycker

6 vrijwilligers

"Op een gegeven moment ben ik kwaad geworden", zegt De Bruycker. "Ik besloot er iets aan te doen en trommelde een aantal mensen op. We zijn nu met 6 vrijwilligers die elke weekdag van 9 uur 's morgens tot 's avonds laat op de strekdam staan. In het weekend zelfs al vanaf 7 uur 's morgens."

"Wij kijken gewoon naar de toeristen en de zeehonden. Vanaf het ogenblik dat de mensen zich op de rotsen rond de strekdam begeven, vragen we vriendelijk om achteruit te gaan. Soms doen de mensen moeilijk, maar als je uitlegt waarom, dan begrijpen ze het."

Inge De Bruycker

Meest gelezen