Stad Aarschot

Gestolen Christus na twintig jaar terug in Aarschot: "Stond te koop op veilingsite religieuze kunstwerken"

Twintig jaar nadat het was gestolen, is een eeuwenoud Christusbeeld uit Aarschot teruggevonden. Het beeld uit 1600, dat ooit in de begijnhofkerk stond, werd in 2000 gestolen uit het Stedelijk Museum van de stad. Nu heeft de politie het teruggevonden in München, Duitsland. 

Het beeld "Christus aan de geselpaal" stond ooit in de Begijnhofkerk van Aarschot. Maar toen de kerk bij de heraanleg van het station en de stationsstraat moest verdwijnen, kwam het in het Stedelijk Museum van de stad terecht. Daar werd het levensgrote, houten beeld in 2000 gestolen. Sindsdien ontbrak elk spoor. 

Speurders van de federale politie hebben het beeld teruggevonden in München

Gwendolyn Rutten, burgemeester Aarschot (Open VLD)

Nu, twintig jaar later, is het beeld terug in Aarschot. "Het beeld is vorig jaar opgedoken op een website, waar je religieuze kunst kan kopen", vertelt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). "De speurders van de bijzondere Cel Kunstroven van de federale politie hebben het beeld op de site opgemerkt en zijn ze op zoek gegaan beeld. Ze hebben het Christusbeeld uiteindelijk teruggevonden in München, Duitsland." 

O.L.V.-kerk

Intussen is het beeld terug in Aarschot. "Wij zijn ontzettend blij. We gaan eerst kijken of het beeld in orde is, of het al dan niet gerestaureerd moet worden. En dan hoop ik dat we het beeld een mooi plaatsje kunnen geven in de Onze-Lieve-Vrouwkerk in Aarschot, waar het verdwenen "zitterke" sinds 2013 ook terug thuis is." 

Meest gelezen