Foto: Radio 2

Wordt Leuvens Martelarenplein groen herdenkingsplein voor slachtoffers van corona of racisme? 

Het Leuvense stadsbestuur kreeg zo'n 200 ideeën binnen voor de heraanleg van het Martelarenplein. Het plein voor het stationsgebouw is momenteel één grote werf, maar in de toekomst moet het een plein van de Leuvenaar worden. En die Leuvenaar hoopt dat er op het plein plaats is voor herdenking.

Een week geleden riep het Leuvense stadsbestuur alle inwoners op om ideeën door te sturen voor de heraanleg van het Martelarenplein. Het plein, dat bestaat sinds 1937, werd al verschillende keren heraangelegd. In 2001 kreeg het zijn huidige vorm. Maar door slijtage, stationsrenovatie en de bouw van een ondergrondse fietsenparking wordt het plein binnenkort volledig opnieuw heraangelegd. En daarvoor doet het stadsbestuur een beroep op de Leuvenaars. 

200 ideeën

"We hebben meer dan 200 ideeën binnengekregen", vertelt schepen van Openbare werken Dirk Vansina (CD&V). "Het gaat om heel uitlopende, maar toch wel bruikbare ideeën. Zo wil de Leuvenaar dat het plein groener wordt en dat er ook water is als spelelement voor de kinderen. Daarnaast opperen ze ook voor een betere ondergrondse doorgang van het station naar het stadscentrum, zodat er minder mensen het plein bovengronds moeten oversteken."

Leuvenaren vinden dat het Martelarenplein een herdenkingsplein moet worden voor coronaslachtoffers of slachtoffers van racisme

Dirk Vansina, schepen Leuven (CD&V)

Inwoners pleiten er ook voor dat het Martelarenplein een plein wordt waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar ook kunnen herdenken. "Nu staat er op het Martelarenplein het monument van Wereldoorlog I , maar sommigen willen er ook de coronaslachtoffers en slachtoffers van racisme herdenken", zegt Vansina. 

Alle ideeën worden nu samengebracht tot een ontwerp. Al is het nog tot eind 2021 wachten op de heraanleg van het plein. "Eerst wordt er nog verder gebouwd aan de uitbreiding van de ondergrondse parking onder het plein", besluit Vansina. 

Meest gelezen