usage worldwide

Iran vaardigt arrestatiebevel uit tegen VS-president Donald Trump voor dood generaal Qassem Soleimani

Iran heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Amerikaanse president Donald Trump en tientallen andere Amerikaanse functionarissen. De Iraanse overheid houdt hen verantwoordelijk voor de dood van generaal Qassem Soleimani. De leider van de al-Quds-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Wacht kwam begin dit jaar om het leven bij een Amerikaanse raketaanval in Irak. 

De Iraanse justitie meldt dat 36 functionarissen uit de Verenigde Staten en andere landen worden vervolgd voor de dood van Soleimani. Zij worden verdacht van moord en terrorisme.

Volgens de Iraanse procureur-generaal staat de Amerikaanse president Donald Trump bovenaan de lijst met verdachten. Iran wil hem vervolgen zodra zijn ambtstermijn beëindigd is. De andere verdachten worden niet met naam genoemd.

Iran roept de hulp in van de internationale politiedienst Interpol. De Iraanse overheid heeft Interpol gevraagd om de 37 verdachten, dus ook Donald Trump, op de internationale opsporingslijst te plaatsen. Maar Interpol gaat niet op die vraag in, omdat de regels van de organisatie verbieden "elke interventie of activiteit met een politiek, militair, religieus of raciaal karakter te ondernemen". 

Symbolisch

"Meer retoriek dan echt dreigement", zo zegt ook correspondent Björn Soenens in de VS, die opmerkt dat daar nog niet eens op het bericht is gereageerd.

Het arrestatiebevel van Iran is inderdaad vooral symbolisch, zegt professor internationaal recht Jan Wouters van de KU Leuven. "Dat geeft Iran zelf aan: Iran zegt dat het het niet zal operationaliseren zolang Trump president is. Het is een dreiging met het oog op het moment waarop Trump president-af zal zijn, en hij niet meer zal genieten van een internationale immuniteit. Iran erkent, en dat is conform het internationale recht, dat Trump zolang hij president is internationale bescherming geniet.

"Iran geeft aan dat het gerechtelijke weg volgt, in tegenstelling tot VS, die generaal gewoon heeft weggebombardeerd

Ik denk dat het uitvaardigen van het arrestatiebevel vooral een symbolische reactie is, waarbij Iran wil aangeven dat het zelf de gerechtelijke weg volgt. In tegenstelling tot de VS, die de Iraanse generaal gewoon heeft weggebombardeerd." 

Soleimani werd kort na Nieuwjaar gedood. Op 3 januari 2020 bracht "Het Journaal" deze reportage over zijn overlijden:

Videospeler inladen...

Spanningen

Hoewel Trump dus niet hoeft te vrezen voor arrestatie, toont deze zet van Iran wel weer aan dat de spanningen tussen Iran en de VS nog lang niet van de baan zijn. Beide landen liggen al een hele tijd op ramkoers, zeker nadat de VS zich eenzijdig had teruggetrokken uit het atoomakkoord van 2015.

De dood van generaal Soleimani door een Amerikaanse aanval deed de spanningen begin dit jaar hoog oplopen.  Soleimani werd algemeen gezien als het brein achter de groeiende invloed van Iran in het Midden-Oosten.  In Irak, Syrië en Libanon bouwde hij machtige Iraansgezinde milities uit. 

Na de dood van Soleimani voerde Iran vergeldingsaanvallen uit op twee Amerikaanse bases in Irak. Daarbij raakten 30 militairen gewond. Ook haalde Iran per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig uit de lucht, waarbij 176 inzittenden om het leven kwamen. 

België tekende klacht aan tegen lijst van (oud-)staatshoofden

Dat een land een arrestatiebevel uitvaardigt tegen een regerend leider is uitzonderlijk, maar is wel al gebeurd, met name in ons land. Professor internationeel recht Jan Wouters lichtte het toe in "De wereld vandaag":

De Belgische genocidewet uit 1993 werd in 1999 aangepast (en in 2003 opgeheven). "De wet was revolutionair omdat België zich daarmee het recht toeëigende om eenieder die verdacht werd van oorlogsmisdaden, misdaden tegen de menselijkheid of genocides in België te vervolgen. En, belangrijk sedert de wetswijziging: België erkende niet meer de immuniteit en bescherming die een internationale persoon zoals een president of een premier van een ander land geniet", zegt Jan Wouters.

"We hadden toen een indrukwekkend lijstje met klachten: o.a. tegen oud-president van Chili Pinochet, de gewezen Congolese president Kabila, oud-premier van Israël Sharon,..."

In de meeste gevallen bleef het bij klachten, al kreeg één klacht (tegen oud-staatshoofd van Tsjaad Hissène Habré) onrechtstreeks toch een juridisch gevolg. Maar meestal "bleef het erbij dat men met een vlucht naar België een dossier kwam deponeren om vervolgens met de noorderzon te verdwijnen." 

In 2003 werd in ons land ook een klacht ingediend tegen de Amerikaanse president George Bush Sr. "Het Journaal" bracht toen deze reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen