Drie IS-vrouwen met 6 kinderen keren woensdag terug naar ons land

Overmorgen zullen drie IS-vrouwen met hun 6 kinderen terugkeren naar ons land. Dat schrijft De Standaard en is bevestigd aan onze redactie. Het gaat om Tatiana Wielandt , Bouchra Abouallal en Nadia Baghouri met hun 6 kinderen. De drie zijn kunnen vluchten uit Koerdische kampen in Syrië en konden zich aangeven aan de Turkse autoriteiten.

In maart 2018 sprak VRT-journalist Rudi Vranckx met Tatiana WIelandt en Bouchra Abouallal in het Koerdische kamp in Al-hol in Noord-Syrië waar ze vastzaten. Toen al gaven ze aan dat ze terug wilden komen. "Ik praat mijn fout niet goed, ik ben zelf naar hier gekomen, maar we hebben spijt en hopen dat we onze fout kunnen rechtzetten. Een straf voor ons maakt niet uit, zolang onze kinderen het goed hebben, accepteren wij dat", klonk het toen.

Mensen moeten zich geen zorgen maken, ze worden verhoord of meteen naar de gevangenis gebracht

Advocaat Walter Damen, over Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal

In november vorig jaar vluchtten de 2 vrouwen met hun 6 kinderen naar Turkije. Daar zaten ze sindsdien vast. Eind januari van dit jaar konden dan hun 4 oudste kinderen, tussen de 5 en de 8, al terugkeren naar ons land. Nu keren de twee vrouwen dus met hun 2 jongste kinderen terug op een vlucht naar België komende woensdag. "Ik kan enkel zeggen dat dit een repatriëring is in het kader van de strafuitvoering", zegt hun advocaat Walter Damen. "Mensen moeten zich dus geen zorgen te maken,  ze zullen onmiddellijk worden aangehouden en hetzij verhoord worden hetzij meteen naar de gevangenis worden gebracht, want ze kregen straffen van 5 jaar." De jeugdrechter zal beslissen over hun kinderen, mogelijk zullen ze opgevangen worden door de grootouders.

Bekijk hier het gesprek in maart 2018 van Rudi Vranckx met Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal:

Videospeler inladen...

Ze deed met haar 4 kinderen een levensgevaarlijke tocht van zeker 400 kilometer

Advocaat Abderrahim Lahlali, over Nadia Baghouri

Nadia Baghouri vluchtte eind maart uit het Al-hol kamp in Syrië, met haar 4 kinderen. Ze vluchtte naar de Syrische grensstad Azaz, waar ze zich kon aangeven aan de Turkse autoriteiten. "Het was een levensgevaarlijke tocht van minimaal 400 kilometer, waarbij ze ook mishandelingen heeft moeten ondergaan, onderweg naar de grensstreek", zegt haar advocaat Abderrahim Lahlali. "Daar heeft ze zich aangegeven aan de Turkse autoriteiten." Ook zij zal mee op het vliegtuig richting België gezet worden woensdag. Baghouri kreeg 4 jaar cel. De jeugdrechtbank beslist over haar 4 kinderen, mogelijk worden ze opgevangen door de grootouders.

Baghouri is één van de mensen die naar de rechtbank stapte, waardoor de Belgische Staat verplicht werd om alle nodige documenten aan in totaal 10 kinderen te bezorgen, zodat ze konden terugkeren. Dat gebeurde niet, waardoor de dwangsommen oplopen, van 5.000 euro per dag per kind. Het zou al om een bedrag van bijna 1 miljoen euro per kind gaan. De regering ging wel in beroep tegen de uitspraak. Die zaak wordt pas over enkele maanden behandeld.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen