Israël haalt God TV uit de lucht: "Hadden niet vermeld dat ze Joden wilden bekeren tot het christendom"

In Israël wordt het evangelische tv-kanaal God TV van de buis gehaald. De toezichthouder heeft bepaald dat de zender uit de lucht moet, omdat die in de licentieaanvraag nooit heeft vermeld dat God TV als missie had Joden te bekeren tot het christendom. Bekeren is in sommige gevallen strafbaar in Israël.

God TV maakt deel uit van een wereldwijd christelijk medianetwerk, dat al zo’n 25 jaar uitzendt in een 200-tal landen. Sinds april opereerde de zender ook in Israël. Maar daar komt nu - voorlopig - een einde aan. Correspondent Ankie Rechess legt in het Radio 1-programma “De wereld vandaag” uit, wat er aan de hand is. 

“Toen ze in Israël hun vergunning aanvroegen, zeiden ze dat hun doelgroep de christelijke gemeenschap in Israël was. Dan hebben we het over 2 procent van de Israëlische bevolking, hoofdzakelijk christelijke Arabieren”, weet Rechess.

Bekeren

Maar de nieuwe zender werd Shelanu genoemd, wat “van ons” betekent, vertaalt correspondent Rechess, “en de uitzendingen waren ook in het Hebreeuws.” Dus was de doelgroep van de zender niet de christelijke gemeenschap, maar de hele joodse gemeenschap. “En dat ligt heel gevoelig in Israël.”

Volgens bepaalde passages in de Israëlisch wetgeving mag je mensen niet bekeren tot een ander geloof. Omdat de zender bij de vergunningsaanvraag die bedoeling niet heeft vermeld, heeft de Israëlische omroepraad besloten dat de zender van de tv moest verdwijnen. 

Dit betekent niet dat God TV definitief verdwijnt uit Israël. De deur wordt nog op een kier gezet: de zender mag een nieuwe vergunningsaanvraag indienen, maar dan met een eerlijke beschrijving van hun programma’s. Daarna kan de aanvraag opnieuw bekeken worden.

Beluister hier het gesprek met correspondent Ankie Rechess in "De wereld vandaag":

Meest gelezen