Knokke-Heist dreigt de NMBS in gebreke te stellen voor export van COVID-19 naar de kust: "Te weinig controle"

Het gemeentebestuur van Knokke-Heist maakt zich zorgen over de grote aantallen bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Die toeristen komen volgens de burgemeester vooral met de trein. En daar wringt volgens de gemeente het schoentje: de NMBS moet dringend met een helder plan komen om de coronamaatregelen te respecteren in de zomermaanden. "Want zo organiseert de NMBS bewust de export van COVID-19 naar de kust."

Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist windt er geen doekjes om aan de telefoon: "De spoorwegen moeten de coronawetgeving respecteren. Wij zien te veel volk op de treinen, mensen dragen geen mondmaskers. Er is geen controle. Als die mensen naar Knokke-Heist komen is dat een probleem voor de veiligheid. Zo kan het virus naar onze gemeente komen, en dat wensen wij niet."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het gemeentebestuur vindt dat de NMBS te veel treuzelt met het COVID-19-protocol. De spoorwegen zouden niet voorzien in extra beveiliging, in het afdwingen van de coronamaatregelen, noch in een verminderd aanbod of een aangepaste tarifering. "Ze moeten zich houden aan de wetgeving", zegt Lippens. "De rest interesseert me niet." En dat moet voor hem heel snel duidelijk worden. Zoniet dreigt Knokke met een in gebreke stelling "voor export van COVID-19 naar de kust." 

Er zit te veel volk op de treinen en mensen dragen geen mondmasker. Zo exporteert de NMBS COVID-19 naar de kust

Leopold Lippens, burgemeester Knokke-Heist

Wél controles

Volgens woordvoerder Bart Crols houdt de NMBS zich wèl aan de wet. "Een mondmasker dragen is al verplicht sinds 4 mei. Dat wordt wel degelijk gecontroleerd door onze mensen en door de spoorwegpolitie. Er loopt ook een grote sensibiliseringscampagne. "Het was van in het begin duidelijk dat de afstandsregels in de zomer na de versoepelingen moeilijker te handhaven zouden zijn. Vandaar de verplichting voor het dragen van een mondmasker," licht Crols toe. 

Intussen heeft de NMBS haar normale aanbod weer opgestart, met het maximale aantal rijtuigen. "En daar horen de extra treinen voor de vakantie ook bij", vervolgt de woordvoerder. "Wij volgen dus wel degelijk de aanbevelingen. Wij handhaven dat, en verder is het ook aan de spoorwegpolitie om te controleren." 

Lees voort onder de foto

Te druk

Volgens gouverneur Carl Decaluwé van West-Vlaanderen is het belangrijk dat de kust op een veilige manier dagjesmensen kan ontvangen en is daar constructieve samenwerking voor aan de gang: "De NMBS zal bijvoorbeeld op zijn website een link maken naar de drukte-barometer van Westtoer. Dan kunnen mensen zelf zien hoe druk het is aan de kust, en zo kunnen we de boodschap geven: stap niet op de trein, of stap over naar een andere kustgemeente."

Ook Decaluwé is beducht voor té volle treinen naar de kust en té veel drukte: "Het is niet de bedoeling om propvolle treinen richting kust te sturen. En misschien moeten er wel enkele van die extra treinen afgeschaft worden. Daar moet snel duidelijkheid over komen."

Kan een burgemeester als Lippens mensen beletten om deze zomer naar Knokke-Heist te komen? "Ja, dat kan," zegt De Caluwé, "een burgemeester heeft de juridische bevoegdheid om mensen te weren van zijn grondgebied. Al hopen we natuurlijk dat het zover niet moet komen. We willen vooral sensibiliseren rond de drukte."

Beluister hieronder de toelichting van Decaluwé in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen