Videospeler inladen...

Lachaert (Open VLD), Coens (CD&V) en Bouchez (MR) willen deze week inhoudelijke nota klaar hebben

De voorzitters van regeringspartijen Open VLD, CD&V en MR willen deze week nog een inhoudelijke nota op tafel leggen voor de vorming van een nieuwe federale regering. Egbert Lachaert (Open VLD), Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) zijn een kleine twee weken geleden begonnen aan een nieuwe formatiemissie.

"Wij willen tegen het einde van de week een inhoudelijke nota op tafel leggen die gebalanceerd is, een goed herstelplan oplevert en de sociaal-economische gevolgen van de crisis verzachten", zegt Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "We willen daarrond maximaal partners rond verzamelen om echt plenair samen onderhandelingen te voeren."

Het Zweeds verhaal is niet meer aan de orde

CD&V-voorzitter Joachim Coens

Bekijk hier de reactie van Egbert Lachaert in "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

De inhoudelijke nota is in eerste instantie bedoeld voor Open VLD, MR, CD&V, CDH, N-VA en SP.A. Die partijen hebben samen nipt een meerderheid van 76 zetels in de Kamer. Allicht proberen Lachaert, Bouchez en Coens de druk op de SP.A op te voeren om in een regering te stappen zonder zusterpartij PS. 

"Bij SP.A is te horen eerst zien en dan geloven", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst in "Het Journaal". "De Vlaamse socialisten vinden het wat raar dat die nota wordt aangekondigd. Sowieso vinden ze het belangrijk dat de volgende regering iets totaal anders doet dan de vorige regering, waarin N-VA, Open VLD, MR en CD&V zaten. De SP.A wil niet zomaar het aanhangsel worden."

"Het Zweeds verhaal (liberalen, N-VA en christendemocraten, red.) is niet meer aan de orde", zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. "Er zijn verkiezingen geweest, de coronacrisis is er geweest, en we schrijven dus een ander verhaal." Volgens hem zal de inhoudelijke nota veel meer focussen op gezondheidszorg, sociale zekerheid, minimumuitkeringen en duurzaamheid. "Het is een andere basis om van te vertrekken."

"We hebben zes partijen die zeggen dat ze dit wel willen doen als de inhoud goed zit", aldus Coens. "Als meer partijen zich willen aansluiten, kan dit voor ons." Mogelijk doelt hij hier op de PS, zonder de Franstalige socialisten bij naam te noemen. "Dat is niet uitgesloten dat die mee aan tafel komen", bevestigt Egbert Lachaert. 

Bekijk hieronder de toelichting van Joachim Coens in "Het Journaal" en lees verder onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"We kijken in eerste instantie naar partijen die nu geen veto tegen elkaar hebben uitgesproken", verduidelijkt Lachaert nog, een verwijzing naar PS-voorzitter Paul Magnette, die al meer dan eens heeft aangegeven dat hij  een coalitie met N-VA niet ziet zitten. 

"Ik heb begrepen dat het tussen de PS en de N-VA altijd al heel moeilijk gelopen is", aldus Egbert Lachaert in "Terzake". "Vandaar dat we in eerste orde niet mikken op iets wat die twee partijen samenbrengt. Maar als de PS aan tafel wil op basis van die inhoud, zijn wij niet degenen die nee gaan zeggen." Afwachten dus of die zogenoemde startnota van Open VLD, CD&V en MR zal leiden tot de start van echte formatieonderhandelingen.

Meest gelezen