Concert van Brihang volgen vanuit een strandstoel: het kan deze zomer in het Leietheater in Deinze

Het Leietheater in Deinze tovert deze zomer z’n voortuin om tot “jarDeins”: een plek waar je vanuit een strandstoel kan kijken naar een concert, een comedy- kinder- of filmvoorstelling. Op het programma staan onder andere Absynthe Minded, Kapitein Winokio en Bad Boys for Life.

Vanaf 1 juli mogen we opnieuw naar het theater, maar enkel onder strikte veiligheidsmaatregelen. Het Leietheater in Deinze komt daarom op de proppen met “jarDeins”: het Franse jardin in Deinze dus. Het is een concept waarbij iedereen vanuit een strandstoel naar een voorstelling kan komen kijken.

Klimaatvriendelijke drive-inbioscoop

“We hebben gekozen voor een klimaatvriendelijk alternatief voor de drive-inbioscoop met auto’s. We hebben een prachtige voortuin en zetten daar strandstoelen in. Van daaruit kijken, geeft je toch meteen een vakantiegevoel,” legt directeur Benoît Vanraes uit. De stad Deinze kocht een gigantisch scherm en bouwde een mobiel podium. “Eigenlijk zal het net zoals in de zaal zijn maar dan onder de sterren, “à la belle étoile”, om in het Frans te blijven’, lacht Vanraes. Omdat het weer in België weleens spelbreker kan zijn, kunnen ze bij regenweer met hun voorstellingen verhuizen naar de Brielpoort in Deinze die tegenwoordig nog leeg staat. 

Avondje uit met eigen kussen, dekentje en frigobox

Er is niets gezelliger dan bij een frisse zomeravond een warm dekentje rond je te slaan. Maar door de veiligheidsmaatregels mag het Leietheater die dekentjes zelf niet geven aan de mensen. “We gaan de stoeltjes allemaal goed ontsmetten, maar de mensen moeten zelf een kussentje en een dekentje meebrengen als ze dat willen. Drank en versnaperingen in een frigobox laten we ook toe,” zegt Benoît Vanraes. Er zal ook gewerkt worden met bubbels van 1, 2 of 4 personen. Tussen de bubbels wordt anderhalve meter afstand voorzien. Tickets worden ook enkel per bubbel verkocht en pas als de hele bubbel aanwezig is, mag je plaatsnemen. 

“Wij hebben een beperkte capaciteit en de artiesten willen graag spelen, daardoor zijn we tot een goeie deal gekomen

Het zomerprogramma is gevarieerd. Brihang trapt jarDeins op de Vlaamse feestdag af. Onder andere Flip Kowlier, Absynthe Minded en Sioen komen later ook langs. ‘Maar evengoed hebben we lokale bands en comedians die optreden. Aangevuld met kindervoorstellingen van bijvoorbeeld Radio Oorwoud of Kapitein Winokio,” blikt directeur Vanraes vooruit.

Iets grotere artiesten, maar niet oneindig veel stoelen kunnen zetten, komen ze dan wel uit de kosten? “Inderdaad, dat is niet vanzelfsprekend, maar het is super dat we met de artiesten een goeie deal hebben kunnen sluiten",  legt Vanraes uit, “ze weten dat wij een beperkte capaciteit hebben en zij willen heel graag spelen, dus we begrijpen elkaar.” Het gevolg daarvan is dat sommige artiesten in een soort lightversie komen optreden: zonder veel muzikanten of akoestisch. “Vaak komen ze met een kleinere bezetting dus het zal alleszins niet aan intimiteit ontbreken,” besluit Benoît Vanraes

Meest gelezen