Jaap Arriens/NurPhoto

Leona Detiège: "Paula Marckx had geweldige voorbeeldfunctie voor vrouwen door op te komen voor ongehuwde moeders"

Leona Detiège, voormalig burgemeester van Antwerpen en zelf een bewust ongehuwde moeder, heeft de pas overleden Paula Marckx goed gekend. Marckx stierf op 94-jarige leeftijd en werd vooral bekend van haar strijd voor de rechten van ongehuwde moeders. "De Belgische wetgeving was volledig verouderd en als jonge volksvertegenwoordiger pleitte ik mee voor gelijkheid en verandering van de wet. Dat lukte niet en toen zocht Paula me op om samen op te komen voor dezelfde zaak", zegt Detiège.

De twee hielden contact en het laatste bericht dat Detiège van haar kreeg was op 8 juni. "Ze had een nieuwe iPhone gekregen, maar was haar telefoonnummers kwijt. Ze vroeg me om nummers opnieuw door te geven. "Ofwel word ik heel intelligent of ofwel word ik seniel", zei ze. Paula was nog atijd heel actief, heel alert. Door haar spontane manier van reageren en onverbloemd alles te zeggen, heeft zij een geweldige voorbeeldfunctie gehad voor vrouwen."

Paula Marckx hield je niet aan een ketting

Detiège heeft Marckx dus nog gehoord tot een paar weken geleden. "Ze vertelde me de laatste keer ook dat ze de quarantaine niet prettig vond maar dat ze zich toch niet liet opsluiten. Ze deed ook nog zelf haar boodschappen want ze zei dat ze niet aan een ketting wilde liggen. Op zo'n moment denk je "Paula, die blijft leven", dus ik kan me eigenlijk nog niet voorstellen dat ze er niet meer is. Ze zat ook altijd nog vol plannen. Zo wilde ze twee jaar geleden nog een boek schrijven over mij, mijn dochter en mijn vader. Daar is niets meer van in huis gekomen, maar dat lag meer aan mij dan aan haar."

Marckx is vooral bekend geraakt nadat ze in 1979 ons land liet veroordelen door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Marckx was niet getrouwd maar beviel van een dochter.In die tijd moesten ongehuwde moeders hun kind officieel erkennen om er ook wettig de moeder van te worden.Getrouwde moeders moesten dat niet doen. Door het zogenoemde "arrest-Marckx" verdween die discriminatie tussen de kinderen van gehuwde en ongehuwde moeders.

Meest gelezen