Liveblog: Zorgnet-Icuro vraagt 500 miljoen euro extra voor woonzorgcentra, Britse stad Leicester weer in lockdown

De Vlaamse regering moet deze regeerperioden 500 miljoen euro extra investeren in de Vlaamse woonzorgcentra. Dat vraagt zorgkoepel Zorgnet-Icuro.  Intussen blijft het gemiddelde aantal coronabesmettingen in ons land een dalende trend vertonen. Jongeren veroorzaken, in tegenstelling tot wat moest blijken uit eerdere berichten, niet meer besmettingen dan vroeger. En morgen volgt er wellicht een beslissing over het inreisverbod voor landen buiten Europa. Volg al het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie de cijfers en de trends in detail wil bekijken: klik hier. Hieronder vind  je de meest recente nieuwsupdates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Zorgnet-Icuro vraagt 500 miljoen euro extra voor woonzorgcentra

De Vlaamse regering moet de komende 10 jaren 1,5 miljard euro investeren in de woonzorgcentra, waarvan 500 miljoen euro nog deze regeerperiode. Dat vraagt Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet in "Terzake". Ze wil vooral extra geld voor personeel, want “de coronacrisis heeft aangetoond dat er onvoldoende personeel is in de woonzorgcentra om de crisis aan te kunnen”. 

Lees hier het volledige artikel:

Engelse stad Leicester moet opnieuw in lockdown

De Engelse stad Leicester met zijn ruim 350.000 inwoners moet weer verder in lockdown door het coronavirus. Het aantal infecties met het virus is daar veel hoger dan in de rest van het land. De afgelopen week telde Leicester ongeveer 10 procent van alle besmettingen in Groot-Brittannië.

Scholen moeten weer dicht, net als de winkels die niet per se nodig zijn voor de dagelijkse boodschappen. Verder wordt het dringend afgeraden van en naar de stad te reizen, behalve bij een noodzakelijke reden. Ook verplaatsingen in de stad zelf zijn ongewenst.

De stad valt buiten de geplande versoepeling van de nationale anticoronamaatregelen op 4 juli, benadrukte de Britse minister van Volksgezondheid Hancock in het parlement. Hij wil over twee weken de situatie in Leicester opnieuw bekijken.

Recyclageparken hervatten vanaf 14 juli inzameling asbestcement

Vanaf dinsdag 14 juli kunnen recyclageparken opnieuw asbestcement inzamelen. Dat heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) beslist via een gewijzigde omzendbrief met richtlijnen voor de recyclageparken.

Na de tijdelijke sluiting van de recyclageparken vanwege de coronamaatregelen, werden ze op 7 april heropend. Voor de inzameling van asbestcement was dat nog niet het geval. "De FFP2- en FFP3-mondmaskers die nodig zijn voor de veilige behandeling van asbestcement werden op de meeste plaatsen aan de zorgsector geschonken en voor particulieren gold zelfs een verkoopverbod. Nu dat verbod opgeheven is, kan er vanaf 14 juli opnieuw asbestcement aanvaard worden op het recyclagepark", meldt minister Demir maandag.

De wetgeving welzijn op het werk schrijft het gebruik van deze hoogstaande mondmaskers voor aan werknemers die met asbestvezels in contact komen.

De herstart is ten vroegste mogelijk vanaf 14 juli. Afhankelijk van de lokale situatie kan dat op sommige plaatsen ook later zijn. Wie asbest wil brengen, controleert daarom altijd eerst best de website of infokanalen van de gemeente of intercommunale om de precieze startdatum voor zijn/haar recyclagepark te kennen.

De steenweg N1, aflevering 1: meer Paul Delvaux in Trainworld en minder misdrijven door corona

Een hele zomer trekt VRT NWS langs de steenwegen in ons land en kijkt hoe we het leven weer op gang trekken na een voorjaar in het teken van corona. Deze week rijden we op de N1, van Brussel tot aan de Nederlandse grens. Vandaag stoppen we in Trainworld, waar de tentoonstelling rond schilder Paul Delvaux verlengd wordt. We gaan ook langs bij het Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie, want daar zien ze het aantal misdrijven sterk dalen:

Videospeler inladen...

NMBS plaatst link naar druktebarometer op website om massa aan de kust te vermijden

De NMBS zal op haar website een link plaatsen naar de druktebarometer van Westtoer om een massa aan zee te vermijden tijdens de zomermaanden. Dat bevestigt gouverneur van West-Vlaanderen Carl Decaluwé. De gemeente Knokke-Heist en de gouverneur zijn ongerust omdat de NMBS nog geen duidelijk protocol zou hebben voor hoe het treinverkeer deze zomer richting kust zal worden georganiseerd. De gouverneur roept de NMBS daarom op om snel met een duidelijk plan te komen.

Deze middag bleek dat verschillende kustgemeenten zich zorgen maken over de drukte door toeristen die met de trein naar de kust zullen komen deze zomer. Burgemeester van Knokke-Heist Leopold Lippens verweet daarbij de NMBS dat ze geen plan klaar hebben om alles veilig in goede banen te leiden. "De ongecontroleerde toevloed van bezoekers uit de grootsteden in België en Noord-Frankrijk gebeurde soms met de wagen, maar vooral per trein. Toch treuzelt de NMBS met een protocol", zei Lippens.

Lees meer in dit artikel:

Deense rederij DFDS schrapt 650 banen in Europa

De Deense rederij DFDS gaat zo'n 650 banen schrappen in Europa, als antwoord op de coronacrisis. Het bedrijf organiseert ook afvaarten van en naar ons land, onder meer tussen Gent en Göteborg voor Volvo.

"We passen ons aan de nieuwe marktomstandigheden aan, en moeten daarom afscheid nemen van een deel van ons personeel", klinkt het in een persbericht. Het gaat om zo'n 8 procent van het totale personeelsbestand. Zo'n 200 van de 650 ontslagen vallen in thuisland Denemarken.

Het bedrijf is actief in Europa en in Turkije. Vooral het passagiersverkeer kreeg de jongste maanden klappen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Verschillende ferryverbindingen, onder meer tussen Amsterdam en Newcastle, werden stopgezet. Maar ook het vrachtverkeer kreeg klappen, al is hier een eerste herstel merkbaar.

Diploma's aan huis in Genk

Het coronavirus steekt een stokje voor de klassieke proclamaties en dus moeten scholen op zoek naar een alternatief. Het voltallige lerarenkorps van de Bladwijzer in Genk sprong vanmiddag op de fiets om diploma’s uit te reiken. Alle 18 leerlingen van het zesde leerjaar werden verrast met een bezoekje aan hun voordeur. 

Lees meer in dit artikel:

Luxemburgse gouverneur stelt burgemeesters gerust over voorkampen

Burgemeesters in de provincie Luxemburg hebben van hun gouverneur een brief ontvangen met verduidelijkingen over voorkampen. Dat meldt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle. De brief moet vermijden dat jongeren die de kampen aan het opbouwen zijn worden teruggestuurd. Vooral in Luxemburg kwamen groepen het voorbije weekend in de problemen.

In de brief bevestigt de Luxemburgse provinciegouverneur aan de burgemeesters dat de voorkampen moeten kunnen doorgaan. Voorwaarden zijn wel dat er maximaal 20 mensen aan de opbouw van het kamp meewerken, de sociale afstandsregels worden gerespecteerd en er meerderjarig toezicht is.

Leiders vertrekken vaak op voorkamp om tenten op te zetten en andere zaken voor te bereiden voor de komst van de kinderen en jongeren. In sommige gemeenten is echter verwarring omstaan over de geldende regels. Het kabinet van Dalle en de Ambrassade ontvingen het voorbije weekend meldingen van groepen in Luxemburg die werden teruggestuurd door de politie.

"Het zou jammer zijn dat groepen vandaag of morgen in de problemen komen met de voorbereiding van het kamp. Ik ben dan ook bijzonder tevreden dat we een snelle en pragmatische oplossing gevonden hebben voor de groepen in nood. Ik hoop dat dit meer duidelijkheid schept naar lokale besturen," reageert Dalle in een persmededeling.

Samen met de Ambrassade raadt de minister de leiding wel aan om steeds op voorhand contact te nemen met de gemeente waar het kamp plaatsvindt.

Kazachstan wil opnieuw lockdownmaatregelen invoeren

De Kazachse president Kassym-Jomart Tokajev heeft de opdracht gegeven om opnieuw lockdownmaatregelen voor te bereiden die binnen twee dagen ingevoerd kunnen worden. De maatregelen werden zes weken geleden opgeheven, maar het aantal besmettingen in het land is intussen sterk toegenomen.

Begin juni telde Kazachtstan 11.000 bevestigde besmettingen en ongeveer 40 sterfgevallen door toedoen van het coronavirus. Tegen maandag zijn die aantallen gestegen naar 21.000 zieken, 16.000 asymptomatische gevallen en 183 doden. Volgens de autoriteiten is de situatie onder controle, maar medische hulpverleners hebben de afgelopen dagen alarm geslagen dat het gezondheidssysteem zijn grenzen bereikt.

Tokajev berispte ook de burgemeesters van de belangrijkste steden van Kazachstan, Almaty en Noersoeltan, evenals een vice-premier, voor "ontoereikende" inspanningen. Vorige week heeft de Kazachse president ook zijn minister van Volksgezondheid ontslagen omdat hij besmet was met het nieuwe coronavirus.

Masker verplicht in Franstalig hoger onderwijs als 1,5 meter afstand niet mogelijk is

Ook zonder een heropflakkering van het coronavirus wordt bij de start van het nieuwe academiejaar in het Franstalig hoger onderwijs het dragen van een mondmasker aanbevolen en zelfs verplicht als de veiligheidsafstand van anderhalve meter niet gerespecteerd kan worden. Dat staat in een protocol dat minister van Hoger Onderwijs Valérie Glatigny (MR) heeft overgemaakt aan de onderwijsinstellingen.

Het protocol werd uitgewerkt met de hogescholen en de experten van de GEES, de werkgroep voor de ontwikkeling van de exit-strategie, en moet een geleidelijke terugkeer naar lesgeven in de onderwijsinstellingen mogelijk maken, met de nodige garantie voor de gezondheidszekerheid van het onderwijzend en administratief personeel en de studenten.

Meest gelezen