Minder restafval in gemeenten met een DIFTAR-systeem

In de 6 gemeenten van intercommunale IVAREM waar het zogeheten DIFTAR systeem werd ingevoerd, is vorig jaar per inwoner gemiddeld 40 kilogram minder restafval opgehaald dan in de andere gemeenten waar het huisvuil nog in zakken wordt meegenomen. Bij het DIFTAR-systeem wordt je afval gewogen en daar betaal je dan voor.
 

 

"Mensen gaan goed kijken hoe ze afval kunnen voorkomen. Ze gaan beter sorteren en een aantal alternatieven uitproberen", zegt Marijke Herinckx van IVAREM. "Ook in 2019 merken we dat er in gemeenten waar DIFTAR wordt gebruikt opmerkelijk minder restafval is dan in gemeenten waar we huisvuilzakken gebruiken. Zij zitten gemiddeld op 106 kilogram per inwoner. In gemeenten waar nog met huisvuilzakken wordt gewerkt is dat 148 kilogram per inwoner."

De 4 gemeenten waar het weegsysteem nog niet is ingevoerd zijn Puurs-Sint-Amands, Bornem, Sint-Katelijne-Waver en Mechelen. Die gemeenten beslissen helemaal zelf of ze het Diftar-systeem willen invoeren of niet.

Meest gelezen