Gemeente Beveren

Na “Van Eyck-jaar” in Gent start Beveren met “Vijd-jaar”: "Zonder Beveren, geen Lam Gods"

In Beveren is dit weekend het Vijd-jaar begonnen. Het Vijd-jaar draait rond Beverenaar Joos Vijd die de gebroeders van Eyck de opdracht gaf om het Lam Gods te schilderen. Beveren wil hun vroegere inwoner in de kijker zetten en tovert daarom het domein Hof ter Saksen even om tot “Vijdland”. “Toeristen die het Lam Gods bekijken, kunnen hier nog meer te weten komen over het schilderij.”

In Gent loopt het Van Eyck-jaar, maar zonder Joos Vijd was er geen Lam Gods, dus in Beveren zetten ze graag hun vroegere inwoner in de kijker.

Een jaar vol Joos Vijd

De aftrap voor het Vijd-jaar werd dit weekend gegeven op het Hof ter Saksen in Beveren waar Joost Vijd vroeger woonde. Hof ter Saksen werd voor de gelegenheid omgetoverd tot Vijdland. “Je kan hier wandelen, fietsen, tentoonstellingen bekijken, genieten van de omgeving en de prachtige kruidentuin”, zegt minister Zuhal Demir (N-VA), die de opening bijwoonde. “Toeristen die het Lam Gods gaan bekijken, kunnen doorrijden naar hier om nog meer te weten te komen over het Lam Gods.”

Volgens Demir heeft Beveren ook veel te bieden aan toeristen. “Dit is een van de verborgen parels in Vlaanderen die nog op de kaart moet komen. Ook de horeca leeft ervan mee, er is een Vijdbier op de markt gebracht.

Radio 2

Familienaam verzekeren in kunst

Een jaar rond Joos Vijd, de opdrachtgever van het bekende altaarstuk Het Lam Gods. Hij gaf in de 15e eeuw de opdracht om het schilderij te maken om zo zijn eigen naam te redden. “De familie Vijd was van Beveren en heeft in Gent een adellijk leven opgebouwd. Joos Vijd wilde zijn adellijke titel doorgeven maar dat kan enkel via wettelijke kinderen. Joos Vijd had enkel bastaardkinderen en kon dus de naam Vijd niet voor de eeuwigheid bewaren”, legt archivaris Carine Goossens uit.

“Joos Vijd heeft het schilderij besteld om zijn naam toch te bewaren. Het Lam Gods was toen het grootste schilderij dat ooit werd gemaakt in de Westerse wereld. Hij staat ook zelf afgebeeld op het schilderij.”

Radio 2

Meest gelezen