Opluchting bij leerkrachten Gentse hotelschool: "Eindelijk vakantie na zo'n uitzonderlijk schooljaar"

Op de proclamatie van Hotelschool Gent halen de leerkrachten opgelucht adem. Het schooljaar zit erop. "En wat voor een schooljaar! Ik ben blij dat ik even vakantie heb. Al zullen we ons werk hebben om alles weer klaar te krijgen voor volgend schooljaar."

Leerlingen, leerkrachten en directie van Hotelschool Gent verzamelen vandaag in het Klein Begijnhof in Gent voor een feestelijke proclamatie. Door gebrek aan ruimte op de school, ontvangen de laatstejaars hun diploma in de Begijnhofkerk. De rode loper ligt uitgerold, iedereen is mooi uitgedost, maar handen of kussen worden niet gegeven. Een uitzonderlijke proclamatie na een uitzonderlijk schooljaar.

Lees verder onder de foto.

Niet altijd voldoende evaluatiemateriaal

"Het was een enorm zwaar schooljaar", zegt leerkracht Ann Van Gasse. "Vooral omdat we van thuis moesten lesgeven. Je moet alles op een andere manier voorbereiden. Je moet andere documenten ter beschikking stellen dan in de klas. En we konden ook niet elke leerling bereiken." Dat beaamt ook collega Joris Lemarcq. "Sommige leerlingen zijn volledig afgehaakt, dat is wel zonde natuurlijk. Van hen hebben we eigenlijk echt te weinig evaluatiemateriaal."

Sommige leerlingen zijn nog niet klaar voor volgend schooljaar en worden uitgenodigd voor een vakantietaak

Lemarcq vreest vooral voor zijn leerlingen van lagere jaren. "De zesdejaars die vandaag afstuderen, die hebben allemaal een goed niveau bereikt om te gaan werken. Al aan de paasvakantie wist ik: dat zit hier goed. Maar bij jongere leerlingen ligt het anders. Sommigen hebben we bijvoorbeeld wel gedelibereerd, maar zijn eigenlijk nog niet klaar voor volgend schooljaar. We zullen hen nog uitnodigen voor een vakantietaak. Maar dat blijft natuurlijk vrijblijvend, in de schoolvakantie kunnen we hen nergens toe verplichten."

Volgend schooljaar

"We zullen waarschijnlijk weer veel voorbereidingswerk hebben voor volgend schooljaar...  Het zal ook nog afhangen van de coronamaatregelen die op dat moment zullen gelden. Maar we hebben dit jaar al ondervonden dat we een zeer flexibel team zijn, dus dat komt wel goed", lacht Van Gasse. "Dat komt inderdaad wel goed. Ik hoop in ieder geval dat de virologen en de overheid ons iets losser zullen laten. Maar dat zijn zorgen voor augustus. Eerst een welverdiende vakantie!" concludeert Lemarcq.  

Meest gelezen