BELGAIMAGE

Uw papieren belastingaangifte moet vandaag binnen: "Amper 6 procent doet het nog op die manier"

Het is vandaag de laatste dag om uw papieren belastingaangifte in te dienen. Voor middernacht moet die aankomen bij het belastingkantoor. Maar er zijn steeds minder Belgen die de papieren aangifte nog gebruiken. Financiën verwacht dit jaar nog geen 6 procent van alle aangiftes op papier. 

Wie dit jaar zijn belastingaangifte nog op papier wil indienen, moet zich reppen. De enveloppe met het ingevulde formulier moet voor middernacht in de brievenbus van uw belastingkantoor zitten. In de praktijk betekent dat: u moet dat zélf doen, want om een aangifte via de post te versturen is het nu te laat. "Wij hebben het liefst dat u dat met de post doet, " zegt Francis Adyns van Financiën. "Maar goed, als dat niet gelukt is, dan kunt u vandaag nog naar de brievenbus van uw lokaal belastingkantoor."

Die stress om de bruine enveloppe op tijd in de bus te krijgen speelt steeds minder Belgen parten. Vorig jaar gebeurde nog 7 procent van de aangiftes op papier, dit jaar verwacht de FOD Financiën nog 5,8 procent papieren aangiftes. Een kleine minderheid dus.

Als uw bruine enveloppe niet op de post is geraakt, dan kan u die vandaag nog in de bus van het belastingkantoor doen

Francis Adyns, FOD Financiën

Vereenvoudigde aangifte én corona

"We hebben dit jaar opnieuw een pak meer voorstellen van vereenvoudigde aangifte verstuurd," zegt Francis Adyns. "In totaal krijgen nu al bijna 4 miljoen belastingplichtigen zo'n vooraf ingevuld elektronisch formulier, op een totaal van ruim 7 miljoen aangiftes. En dat maakt dat steeds minder mensen voor papier kiezen. We zien dat jaar na jaar verminderen."

Bij zo'n "voorstel van vereenvoudigde aangifte" zijn de meeste gegevens al voor u ingevuld en moet u het elektronische formulier alleen nog nakijken en indien nodig verbeteren of aanvullen. 

Maar Adyns ziet nog een andere motivatie die kan meegespeeld hebben bij de overstap naar een elektronische aangifte: "We zien nu al de tendens dat veel mensen die verknocht waren aan de papieren aangifte dit jaar toch overstappen naar de elektronische aangifte. Misschien hebben die door de coronacrisis eindelijk de tijd gevonden om de stap te zetten."

We denken dat door de coronacrisis ook mensen die verknocht waren aan de papieren aangifte toch de stap zetten naar elektronisch

Francis Adyns, FOD Financiën

Naar 0 procent papier?

Komt ooit de tijd dat de papieren belastingaangifte volledig zal verdwijnen? "We streven er naar om het aantal nog te doen dalen, door nog meer vereenvoudigde aangiftes te versturen. Maar het is een moeilijke beslissing om papier helemaal af te schaffen, " zegt Adyns. "Er zijn nog altijd mensen zonder computer of zonder internet. Dus dat is nog niet voor onmiddellijk, maar het zal er wel ooit aankomen."

Meest gelezen