Verpleegkunde studeren via afstandsonderwijs: vanaf september kan het in Gent

In de Arteveldehogeschool in Gent kan je vanaf volgend schooljaar de opleiding Verpleegkunde volgen via afstandsonderwijs. De hogeschool is de eerste in Oost-Vlaanderen die dat aanbiedt. Studenten kunnen van thuis uit alles online volgen zodat ze de studie kunnen combineren met bijvoorbeeld een job of een gezin. “Het is een knelpuntberoep, hoe meer mensen we bereiken, hoe beter”, zegt opleidingsdirecteur Patricia Claessens.

Momenteel kan je enkel verpleegkunde studeren in traditioneel dagonderwijs, vanaf volgend schooljaar kan het ook van thuis uit.

Meer studenten

De Arteveldehogeschool kiest ervoor om de opleiding voortaan ook in afstandsonderwijs aan te bieden om zo meer studenten te bereiken. “Verpleegkunde is al jaar en dag een knelpuntberoep, het is noodzakelijk om zoveel mogelijk mensen op te leiden. Als je afstandsonderwijs aanbiedt, spreek je een andere doelgroep aan”, legt opleidingsdirecteur Patricia Claessens uit.

“Wij focussen op mensen die al een diploma hebben, maar zich op latere leeftijd willen bijscholen tot verpleegkundige. Dat zijn mensen die dan vaak al werken en een gezin hebben, en dat moeten combineren met een studie. Het afstandsonderwijs is ook handig om de traditionele studenten meer flexibiliteit te bieden.”

Niet alles van op afstand

De studenten verpleegkunde die de opleiding via afstandsonderwijs zullen volgen, moeten soms toch nog naar school gaan. “De studenten krijgen zoveel mogelijk online les, maar moeten soms langskomen op de campus om praktische vaardigheden te leren. Ze moeten inspuitingen leren zetten, katheters steken, mensen correct verplaatsen en infusen prikken. Dat vergt allemaal veel oefening.”

De hogeschool hoopt om meer mensen aan het werk te kunnen zetten als verpleegkundige. “De laatste maanden is zeker gebleken dat verpleegkundigen onmisbaar zijn. Hoe meer er in het werkveld terecht komen, hoe beter.”

De opleiding duurt 4 jaar, dat is even lang als de traditionele opleiding verpleegkunde. Het is mogelijk om het traject te spreiden voor wie het bijvoorbeeld combineert met werken.

Meest gelezen