BPS

Vlaamse huisartsen vragen extra geld na coronapandemie: "Nog niet uitbetaald voor alle uren in triage- en testcentra"

De Vlaamse huisartsen vragen extra geld na het hoogtepunt van de corona-epidemie. Dat zeggen de huisartsen in een open brief die door de meer dan 50 Vlaamse huisartsenkringen is ondertekend. Ze zijn nog altijd niet uitbetaald voor de uren die ze in de triage- en testcentra hebben gepresteerd. "Het wordt moeilijk om gemotiveerde huisartsen voor de centra te blijven vinden", zegt Filip Charlier van de Leuvense huisartsenkring.

De Vlaamse huisartsen voelen zich in de coronacrisis in de steek gelaten door de overheid. "We werden fronttroepen in het bestrijden van een pandemie. Je zou verwachten dat men deze frontsoldaten op alle mogelijke manieren ondersteunt. Quod non!", klinkt het in een open brief die door de meer dan 50 Vlaamse huisartsenkringen ondertekend is.

Bij het begin van de epidemie vroeg de overheid aan de huisartsenkringen om triageposten op te richten voor mensen met coronasymptomen. Op die manier konden ze de spoeddiensten van de ziekenhuizen helpen ontlasten. Die triageposten werden later testcentra. Op dit moment zijn de huisartsen verantwoordelijk voor het testen van mogelijke patiënten. Dat allemaal organiseren kost geld en daarvoor kijken de dokters naar de overheid.

De huisartsen zijn nog niet uitbetaald voor alle uren die ze in de triage- en testcentra gepresteerd hebben. Daardoor is het moeilijk om voldoende huisartsen te vinden die een dienst in een testcentrum willen draaien, zegt Filip Charlier van de Leuvense huisartsenkring.  

"Flexibele zorg is niet oneindig"

"Huisartsen kenmerken zich door hun laagdrempelige zorg en hun flexibiliteit. Maar dat is niet oneindig. Als huisarts proberen we nog steeds de beste zorg op maat van de patiënt te bieden, maar het wordt moeilijk om dat te blijven trekken", zegt Charlier aan VRT NWS.

Er is grote onzekerheid over de uitbetaling van de prestaties die huisartsen in de triage- en testcentra doen. "We hebben nog geen enkel honorarium gekregen voor alle uren die we daar gedaan hebben", zegt Charlier. "We werken daar met een derdebetalersregeling via het Riziv, maar dat nakijken is enorm tijdrovend. We hebben gevraagd om een forfaitair bedrag uit te betalen, maar daar is men niet op ingegaan."

Als huisarts proberen we nog steeds de beste zorg op maat van de patiënt te bieden, maar het wordt moeilijk om dat te blijven trekken.

Filip Charlier, Leuvense huisartsenkring

Veel artsen hebben op tijdens de coronacrisis hun eigen patiënten amper of niet gezien, en hebben met andere woorden al die tijd amper of geen inkomsten gehad. Het wordt moeilijk om huisartsen te vinden die een dienst in een testcentrum willen draaien, waarschuwt Charlier.

"We zien dat huisartsen, die zich volop geëngageerd hebben, nu rondom zich heen beginnen te kijken. Het is niet onwaarschijnlijk dat ze zullen kiezen om maximaal in te zetten op hun eigen patiënten en de taken in het kader van testen en opsporen los te laten."

Concrete vragen aan de overheid

De huisartsen vragen van de overheid concreet drie zaken, zegt Charlier. "Ten eerste willen we dat de ondersteuning die beloofd werd voor de kosten voor de opstart en organisatie van de triageposten uitbetaald worden. Ook de adminstratiekosten, zo kunnen we het personeel dat voor ons gewerkt heeft in die centra, betalen", zegt Charlier.

"We willen ten tweede dat de honoraria voor huisartsen die in die centra gestaan hebben, uitbetaald worden. En ten derde: aan huisartsen is gevraagd om die posten te bemannen tot 15 januari 2021. We willen dat wel doen, maar dan moet er een duidelijk kader zijn over de financiering, om dat redelijk en veilig te kunnen blijven aanbieden, voor patiënten en huisartsen."

"Chronische patiënten bij grootste slachtoffers"

Er is vaak voor gewaarschuwd, en dokter Charlier haalt het ook nog eens aan: veel mensen hebben de voorbije maanden geaarzeld om hun huisarts te raadplegen voor (chronische) medische problemen die geen verband hielden met corona. Nu pas gaan ze naar de dokter, en die ziet dikwijls een verslechtering van hun toestand.

"We zien dat inderdaad, mensen die hun klachten minimaliseren of denken dat bijvoorbeeld een bloedname geen urgentie is en dat dan ook uitstellen. We zien patiënten met suikerziekte, hartfalen, chronisch nierlijden... die nu terugkomen. Als we een bloedname doen, zien we een achteruitgang in hun situatie. Het vraagt meer werk en meer technische onderzoeken om onze patiënten te kennen en hun therapie aan te passen."

"Die uitgestelde zorg is niet de beste optie. We kunnen dit geen tweede keer meer toepassen", zegt Charlier.

Ministers spelen bal door

De ministers bevoegd voor Volksgezondheid en Zorg spelen de bal naar elkaar door. Volgens minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) zijn de triage- en testcentra een verantwoordelijkheid van haar Vlaamse collega Wouter Beke (CD&V). Die speelt de bal terug naar het Federale niveau. "De materialen en inrichting van die triage- en testcentra is een Vlaamse bevoegdheid. Maar de uitbetaling van de dokters is de verantwoordelijkheid van het Riziv. En dat is de verantwoordelijkheid van minister De Block", klinkt het daar op het kabinet. 

Meest gelezen