Weigering om klant zonder mondmasker te bedienen levert barista al "extra fooi" van 97.500 dollar op

Het is niet voor iedereen even makkelijk om een mondmasker te moeten dragen. Zo vond Amber Lynn Gilles het nodig om begin vorige week de houding van een medewerker van een Starbucks-vestiging in Clairemont, in de Amerikaanse staat Californië, publiekelijk aan te klagen omdat hij weigerde haar een koffie te serveren. Gilles droeg nochtans geen mondmasker en de barista van dienst, Lenin Gutierrez, kon niet anders dan haar daarop te wijzen en haar vervolgens niet te bedienen. Haar bericht op Facebook leidde intussen tot een grote sympathiegolf voor Gutierrez, inclusief een extra fooi die kan tellen.

Het was volgende Facebookpost waarmee Gilles het 'incident' in de Starbucks-vestiging wereldkundig maakte:

 Aan NBC San Diego liet ze daarna weten dat ze nooit de bedoeling had om de barista "te bedreigen": "Ik wilde hem enkel met zijn eigen gedrag confronteren. Nu ben ik het die bedreigingen toegestuurd krijg."

Intussen kreeg Guttierez massaal steunbetuigingen op sociale media te lezen. Volgens hem had hij eerst de vrouw duidelijk willen maken dat een mondmasker wel degelijk verplicht was en dat hij haar eentje wilde bezorgen: "Maar ze riep dat ze er geen wilde en begon overdreven te vloeken. Ze riep naar de anderen die wel een mondmasker droegen dat ze ‘volgzame schapen’ waren. Om het vervolgens af te trappen. Daarna kwam ze terug om een foto van mij te nemen. Ik dacht dat ze het daarbij zou laten. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot dit grote verhaal." Een woordvoerder van Starbucks liet intussen weten dat de houding van zijn medewerker volledig terecht was.

Het doel was dat de actie 1.000 dollar zou opleveren

Maar het bleef niet bij steunbetuigingen. Er werd ook gestart met een GoFundMe-campagne, die intussen al meer dan 97.500 dollar (87.000 euro) opgeleverd heeft. En dat bedrag kan dus nog oplopen.  Aan de basis van die GoFundMe-campagne lag Matt Cowan, die op die manier hoopte dat Gutierrez een extra fooi zou krijgen "voor het belang dat hij hecht aan de gezondheid van iedereen".

"Het doel was dat de actie 1.000 dollar zou opleveren. Maar het is dus veel meer geworden. Het bewijst dat veel mensen op dezelfde manier denken als Gutierrez. En hem daarom een paar dollars als extra fooi wilden geven. Maar in nog geen duizend jaar had ik gedacht dat de reactie zo overweldigend zou zijn", aldus Cowan op nieuwswebsite Los Angeles Times.

Gutierrez liet intussen nog weten dat hij het geld zal gebruiken om zijn danscarrière een duwtje in de rug te geven en om de danslessen die hij aan kinderen geeft financieel te ondersteunen.

Meest gelezen