Videospeler inladen...

In Madrid trekken de "nieuwe armen" naar de voedselbanken: "Ze laten ons in de steek, dit loopt slecht af"

“Nieuwe armen” ofmensen die door de coronacrisis hun job zijn kwijt geraakt: daar heeft Spanje er ontzettend veel van. Eén vierde van alle werklozen in Europa zijn momenteel in Spanje te vinden. De regio Madrid heeft er bijvoorbeeld 70.000 meer dan een jaar geleden. Financiële bijstand van de overheid is er wel, maar die is minimaal. Meer en meer mensen trekken naar de voedselbanken, zo kon onze ploeg ter plaats vaststellen (zie video bovenaan).

Onze ploeg trekt op de middag naar de voedselbank in Madrid. Mensen staan in de rij aan te schuiven, sommigen met en sommigen zonder veilige afstand. Vroeger waren het vooral daklozen, nu mensen die door de coronacrisis hun werk zijn kwijtgeraakt.

"Door de coronacrisis zit ik sedert 16 maart zonder werk", zegt Maria. "Ik zorgde voor enkele bejaarden, maar die zijn nu weg uit Madrid. Ik heb geen werk en ik krijg geen geld van de overheid. Ik heb echt hulp nodig."

Ook een jong koppel dat maaltijden aan huis bezorgt, ziet zich genoodzaakt om voor zichzelf naar de voedselbank te trekken. "Eerst was onze toestand beter want tijdens de lockdown lieten de mensen meer eten thuis leveren", zegt Leonard. "Nu de mensen weer buiten mogen en hun aankopen kunnen doen, verdienen we minder en komen we hier eten halen."

Basisproducten

Op een andere plek wordt voeding verdeeld, geschonken door klanten van winkels, voor wie het nodig heeft. "Het gaat om basisproducten, proteïnen, melk voor mijn dochtertje", zegt Maria Soledad, die iemand als poetsvrouw in een school verving, maar die nu al maanden dicht is wegens de coronacrisis. "Alles wat ik nodig heb om de week door te komen."

"Ik kan niet elk werk doen, bijvoorbeeld niet in rustoorden", gaat ze voort. "Ik heb chronische bronchitis en ik ben een wandelende bom. Ik kan overal corona krijgen. Je werk zo verliezen, thuis moeten blijven zonder steun van de overheid, van niemand, dat is dodelijk. Ze laten ons in de steek. Dit loopt slecht af."

Juan Carlos Ruiz, de directeur van de vrijwilligersorganisatie, legt uit hoe hele gezinnen in moeilijkheden geraken. "De man werkt bijvoorbeeld in een hotel. Hij is technisch werkloos, maar kreeg nog geen geld. Of hij heeft een uurcontract en al werkt hij bijna een hele dag, wat overblijft is weinig. Zijn vrouw die poetst daar, maar die roepen ze niet meer op en die verdient niks meer."

Bekijk hier de reportage van onze ploeg in Madrid:

Videospeler inladen...

Meest gelezen