Windmolen maakt stroom op dak van sociale woningen in Hasselt

De sociale woonwijk Broekerwinning in Kuringen, Hasselt, heeft als eerste in Vlaanderen een windturbine op de daken van sociale woningen. Huisvestingsmaatschappij Cordium wil daarmee naar een groenere stroomvoorziening gaan en de energiefactuur van de bewoners naar beneden krijgen.

De projectsite Boekerwinning telt 68 sociale woningen. Die waren al uitgerust met een warmtenet: een ondergronds netwerk van geïsoleerde leidingen dat alle woningen voorziet van warm water van 60 tot 70 graden. Daarvoor worden warmtepompen ingezet. De windturbine bovenop de gebouwen is daar een aanvulling op. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Besparen en terugverdienen

Het gaat om een verticale windturbine van ongeveer 4 meter hoog die in alle windrichtingen draait en al werkt vanaf een windsnelheid van 2 tot 3 meter per seconde. De draaigeluiden van de molen zijn nauwelijks hoorbaar.  De hele installatie in Hasselt, met warmtekrachtkoppeling en warmtepompen, zonnepanelen én de windmolen leveren ieder jaar een energiebesparing op van 130 Megawatt/uur, zegt Cordium. 

Cordium investeerde in het warmtenet en de windturbine samen 650.000 euro, maar kreeg voor de helft Europese subsidies. Op termijn wil de sociale huisvestingsmaatschappij energie verkopen en zo de investering helemaal terugverdienen.

Meest gelezen