Radio 2

Zorgnet-Icuro vraagt 500 miljoen euro extra budget voor Vlaamse woonzorgcentra: "Zoniet zullen mensen thuis verkommeren"

De Vlaamse regering moet de komende 10 jaren 1,5 miljard euro investeren in de woonzorgcentra, waarvan 500 miljoen euro nog deze regeerperiode. Dat vraagt Zorgnet-Icuro-topvrouw Margot Cloet in "Terzake". Ze wil vooral extra geld voor personeel, want “de coronacrisis heeft aangetoond dat er onvoldoende personeel is in de woonzorgcentra om de crisis aan te kunnen”. 

In de Vlaamse woonzorgcentra zijn de afgelopen maanden 2.664 coronapatiënten overleden. Daarmee zijn ze goed voor 55 procent van de overlijdens in Vlaanderen. De crisis heeft een aantal grote pijnpunten blootgelegd. Eén van de grootste pijnpunten is het personeelstekort in de woonzorgcentra. 

Om de eerste nood te lenigen beloofde Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) beloofde begin deze maand al 20,5 miljoen euro voor extra personeel. Maar dat is ruimschoot onvoldoende zegt Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro.

500 miljoen

“Er zal nood zijn aan zeker 200 miljoen voor personeel, er zal een budget nodig zijn voor digitalisering, ook de financiering van de artsen die actief zijn in de woonzorgcentra moet worden herbekeken en ook de samenwerkingen met de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg.”

Alles bij elkaar vraagt Cloet om deze regeerperiode nog 500 miljoen euro vrij te maken voor de woonzorgcentra. “Een aanzienlijk bedrag, dat besef ik ook. Maar er zal veel meer nodig zijn als we de ouderen op het einde van hun leven een kwaliteitsvol bestaan willen laten leiden.”

Verkommeren

Op de lange termijn, de komende 10 jaren, zal er volgens Cloet nood zijn aan 1,5 miljard euro. “Als we niet investeren, zullen we de mensen thuis laten verkommeren of in ziekenhuizen laten opnemen.” 

“Maar dat is niet de keuze die we willen maken. We willen dat er plekken zijn in de woonzorgcentra, zodat de mensen de laatste jaren van hun leven kunnen doorbrengen met een zo goed mogelijke omkadering.”

Bekijk hier het volledige interview met Margot Cloet in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen