Radio 2

1.000 kilometer op skeelers als stunt voor de natuur

Jan Vandoren uit Hasselt legde in één maand tijd 1.000 kilometer af op skeelers. Zijn stunt kadert binnen de actie Rondje Natuur, ten voordele van Natuurpunt, en moet de aandacht vestigen op de herwaardering, het behoud en de uitbreiding van de natuur.

De Hasselaar doopte zijn bijdrage voor Rondje Natuur tot "Silence for Nature" en legde de tocht in volledige stilte af. “Ik heb een vorm van bilaterale tinnitus en kan geen lawaai verdragen”, getuigt de voormalige LO-leraar. “Met dit project wil ik ook mensen met mentale en fysieke problemen inspireren. Probeer er iets van te maken en geef de hoop nooit op. De stilte van de natuur heeft een helende kracht, en ik ben blij dat zoveel Limburgers al dat moois tijdens de coronacrisis min of meer hebben herontdekt.”

Hoewel Vandoren het een natuurengagement noemt, en geen enorme sportprestatie, ging het om een erg zwaar programma. “Energetisch en mentaal ging mijn lichaam mee, maar er waren absoluut momenten dat mijn lichaam uitgeput was. Op één uur verbrandde ik al skeelerend 600 calorieën, dat waren er dus gemakkelijk 2.000 per dag. Ik kwam soms afgekoeld en trillend thuis, maar de juiste voeding en meditatie hielpen mij er weer bovenop. Al was het vooral de natuur die mij kracht gegeven heeft.”

Ik kwam soms afgekoeld en trillend thuis

Jan Vandoren

Dankzij de giften van enthousiaste donateurs zamelde de Hasselaar met Silence for Nature 2.800 euro in voor Natuurpunt. “Mijn soloproject is afgelopen, maar Rondje Natuur loopt nog de hele zomer. Daarom zal ik het project verderzetten met een enthousiaste partner. Mensen kunnen ons dus blijven sponsoren via de webstek van Natuurpunt. Binnenkort volgt er wellicht zelfs een skeelerpoging in groep.”

Als geboren en getogen Limburger moet Vandoren ten slotte nog iets van het hart. “Ik heb in mijn leven al heel wat gereisd en trok naar de andere kant van de wereld. Maar de plekjes die ik in onze provincie al rolschaatsend heb ontdekt, zijn een streling voor het oog. Waarom het vliegtuig nemen, als we op vakantie kunnen in deze adembenemende provincie?”

Meest gelezen