15 verdachten opgepakt voor bankkaartenfraude: vooral oudere mensen werden opgelicht

De politie van Mechelen-Willebroek heeft 15 verdachten opgepakt in een onderzoek naar bankkaartenfraude. Ze zouden bankkaarten hebben gestolen van vooral oudere mensen en daar dan geld mee hebben afgehaald. Met dat geld kocht de bende luxegoederen en bleven ze overnachten in een luxehotel in Brussel.

Het onderzoek naar de bankkaartfraude begon eind vorig jaar. Toen werd de bankkaart van een vrouw van 79 gestolen in Mechelen. De geldautomaat was gemanipuleerd, zodat de kaart vast bleef zitten. Uiteindelijk kon de politie een bende in kaart brengen, die tientallen slachtoffers maakte in het hele land. 

Jongeren ingezet als "muilezel"

De bende maakte ook gebruik van zogenoemde "muilezels", vertelt Kristof Aerts van het parket. "Muilezels zijn jongeren die vaak op sociale media aangesproken worden om hun bankkaart en bankgegevens ter beschikken te stellen tegen betaling. Op die rekening wordt geld gestort en afgehaald. Zo wil de bende de speurders op een dwaalspoor brengen. Muilezels worden vaak mee vervolgd in een onderzoek, omdat ze meewerken aan de diefstal."

Bij verschillende huiszoekingen werden in totaal 15 verdachten opgepakt. Vijf daarvan verschijnen vandaag voor de raadkamer in Mechelen. Het onderzoek loopt ook nog voort.

Meest gelezen