Jean-Pierre Gerets

Basisschooltje in Uikhoven sluit na decennia: “Hier zijn nog maar 25 leerlingen en 2 leerkrachten”

Voor de gemeentelijke basisschool in Uikhoven, Maasmechelen, is het vandaag de allerlaatste schooldag. Niet gewoon van het schooljaar, maar de laatste dag ooit. Vanaf vandaag sluit het schooltje namelijk de deuren. De 25 leerlingen en 2 leerkrachten die nog op de school zitten verhuizen vanaf september naar de gemeentelijke basisschool in Boorsem.

Jean-Pierre Gerets en Marina Rutten nemen vandaag samen met 25 leerlingen afscheid van hun schooltje in Uikhoven. Jean-Pierre en Marina zijn al jaren de twee enige leerkrachten op de school. Vandaag wacht de twee dan ook een zwaar afscheid. “Het is een zeer speciale dag”, getuigt een emotionele Jean-Pierre in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. “Zowel historisch als heel droevig. Mijn collega en ik verlaten na 40 jaar definitief dit gebouw. We hebben heel veel meegemaakt op de school en nu moeten we op onze oude dag het schooltje verlaten. Dat is niet zo gemakkelijk.”

Aangezien het duo de enige leerkrachten op school zijn, hebben ze ook heel wat werk. “Wij doen alles”, zegt de leraar. “Zeker de afgelopen jaren hebben Marina en ik heel veel samengewerkt. We geven les in graadklassen aan alle leerlingen. We doen ook alle bewakingen. Dus het is wel een hele karwei, maar we krijgen daar heel veel voor terug van de leerlingen. Dat is echt geweldig, maar vandaag maakt het dat vooral des te dramatischer.”

We zijn ooit begonnen met 92 leerlingen in de lagere school. Op dit moment zijn we nog met 25 leerlingen verspreid over het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar.

De school moet de deuren sluiten omdat er simpelweg te weinig leerlingen zijn om de school te vullen. “Het aantal leerlingen blijft afnemen”, zucht Jean-Pierre. “We zijn ooit begonnen met 92 leerlingen in de lagere school. Op dit moment zijn we nog met 25 leerlingen verspreid over het derde, vierde, vijfde en zesde leerjaar. Dat komt omdat er heel lang niet is bijgebouwd in Uikhoven en er dus ook geen kinderen bijkomen. Nu doet de gemeente al een aantal jaren haar best om nieuwe mensen aan te trekken, en dat werkt ook. Maar het is al te laat.”

Vandaag trakteren Marina en Jean-Pierre de aanwezige leerlingen. Daarna trekken ze naar Boorsem om daar met iedereen afscheid te nemen van het schooljaar. “Zowel een begin als een einde wordt dat”, besluit Jean-Pierre. 

Meest gelezen