Belgische satelliet PROBA-V gaat na 7 jaar trouwe dienst met pensioen
Vanaf vandaag zal PROBA-V geen beelden meer naar de aarde sturen. 7 jaar lang heeft de satelliet dat elke dag gedaan. Maar in al die jaren is PROBA-V geleidelijk aan van koers veranderd. Vandaag vliegt hij een groot deel van de tijd in het duister, waardoor de instrumenten aan boord geen bruikbare beelden meer kunnen maken. Daarom gaat PROBA-V met pensioen.
PROBA-V is een satelliet die gebouwd is door het Belgische bedrijf QinetiQ Space, met als doel de vegetatie of plantengroei op aarde te bestuderen (vandaar de “V” in de naam). Met de instrumenten aan boord kunnen verschijnselen als woestijnvorming, ontbossing en de gevolgen van klimaatverandering onderzocht worden.
Berekend op 5 dienstjaren
Toen PROBA-V 7 jaar geleden gelanceerd werd, was de verwachting dat hij maximaal 5 jaar dienst zou doen. Dat komt omdat de satelliet niet kan worden bijgestuurd als hij uit koers zou geraken. Bij de meeste moderne satellieten kan dat wel. Toch heeft PROBA-V maar liefst 7 jaar lang bruikbare gegevens kunnen doorsturen. Dat is dus 2 jaar langer dan berekend.
Tekst gaat voort onder de foto.
De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) heeft van bij het begin de gegevens van PROBA-V verzameld en verwerkt. De beelden die de satelliet in al die jaren gemaakt heeft, zitten opgeslagen in een databank. Meer dan 8.000 organisaties, waaronder universiteiten en overheden, maken er wereldwijd gebruik van.
Door beelden naast elkaar te leggen, merk je hoe de vegetatie doorheen de tijd verandert.
Dennis Clarijs is bij VITO verantwoordelijk voor de verwerking van de gegevens van PROBA-V. Hij legt het belang van de satelliet uit als volgt: “PROBA-V heeft elke dag over dezelfde plekken gevlogen en daar elke dag beelden van gemaakt, meer bepaald van de vegetatie op die plekken. Door die beelden naast elkaar te leggen, merk je hoe de vegetatie op die plekken doorheen de tijd verandert. Op die manier kan je bijvoorbeeld de gevolgen van klimaatverandering nagaan. Of de impact van natuurrampen of menselijk ingrijpen.”
Tekst gaat voort onder de foto.
Het werk dat PROBA-V 7 jaar lang heeft geleverd, wordt niet stopgezet. Het is intussen overgenomen door 2 Europese Sentinel-3 satellieten die hun gegevens net als PROBA-V doorsturen naar het VITO.
Niet werkloos na pensioen
PROBA-V blijft trouwens ook niet geheel werkloos. Hoewel de satelliet officieel met pensioen is, zal hij minstens nog tot oktober volgend jaar worden ingezet om – waar mogelijk - opnames te maken boven Afrika en Europa.
De beelden die PROBA-V gemaakt heeft, zijn net als de beelden van de Sentinel-3 satellieten voor iedereen beschikbaar op het onlineplatform Terrascope.
Bekijk hieronder het verslag van de lancering van de raket met PROBA-V uit "Het Journaal" van 7 mei 2013.
