Radio 2

Binnenschip in de problemen aan sluis van Halle

Aan het sas in Halle is een binnenschip in de problemen geraakt toen er water binnenliep in de machinekamer. De brandweer en de ciciele bescherming bieden hulp.

De problemen met het binnenschip deden zich voor toen het binnenschip rond tien uur vanmorgen de sluis aan de Graankaai wilde binnenvaren. Om onder de brug door te kunnen had het schip een ballast van water in zijn ruim laten binnenlopen. Maar dat water is ook doorgedrongen tot in de machinekamer. 

Eerste keer

Voor alles is er een eerste keer, ook bij de brandweer. "Dit heb ik in mijn 30 jaren bij de brandweer nog niet meegemaakt", verklaart officier Willy Vanderstraeten.  "Er is blijkbaar een lek tussen het ruim en de machinekamer. Daardoor liep er water de machinekamer binnen en viel de motor stil. Er is ook geen elektriciteit meer aan boord. " 

Pompen, pompen, pompen

De brandweer moest er de collega's van de civiele bescherming bijhalen. "Zij hebben speciale pompen om de machinekamer leeg te pompen, zonder risico op vervuiling van het kanaal door olie of brandstof", licht Vanderstraeten toe. "Daarna is het onze beurt en zullen we het ruim leegpompen zodat het lek definitief kan worden gedicht. Dat wordt nog een hele klus, gezien de grote hoeveelheid water in het ruim." Door het incident ligt het scheepvaartverkeer op het kanaal Brussel-Charleroi tijdelijk stil.  

Meest gelezen