Buurtbewoners protesteren tegen komst asielcentrum Kalmthout: “We zitten met veel vragen”

Zo’n zestigtal inwoners van Kalmthout hebben gisteren actie gevoerd tegen de komst van het nieuwe asielcentrum. Ze beweren dat ze te weinig informatie krijgen over wanneer het centrum bijvoorbeeld zal open gaan. Bovendien stellen ze zich ook vragen bij de veiligheid. “Als je in deze tijden 120 mensen in zo’n klein gebouw zet, dat komt niet goed”, klinkt het.

Begin februari besliste Fedasil, de organisatie die instaat voor de opvang van asielzoekers, dat er een asielcentrum zou komen in Kalmthout. Daarvoor werd een oud schoolgebouw gekozen waar zo’n 120 mensen zouden opgevangen worden.

Opening vertraagd

In het verleden werd er door buurtbewoners en leden van Vlaams Belang al geprotesteerd tegen de komst van het asielcentrum. Ook het gemeentebestuur van Kalmthout had haar twijfels. Ze vonden de locatie niet geschikt en vreesde dat het centrum te veel impact zou hebben op de dichtbewoonde omgeving. Ze nam ook een advocaat onder de arm om de zaak juridisch te onderzoeken.

Het gemeentebestuur liet de werken aan het toekomstige asielcentrum ook al twee keer stilleggen, omdat er problemen waren met de vergunning. Daardoor werd de opening van het centrum, die normaal voorzien was voor midden juni, vertraagd.

"Dat komt niet goed"

Zo’n zestig buurtbewoners protesteerden gisteren voor het toekomstige asielcentrum. Ze vinden dat er te weinig informatie is over wanneer het asielcentrum nu zal opengaan en hoe het zal verlopen. “De buurt wil weten wat er nu gaat gebeuren’, zegt Frank Slootmakers van het buurtcomité. Ze maken zich zorgen om de veiligheid. “Dit gebouw voldoet niet om zoveel mensen op te vangen en zeker niet op een moment als dit waarop we afstand moeten houden en mondmaskers moeten dragen. Als je nu 120 mensen samen zet, dat komt niet goed.”

Meest gelezen