Videospeler inladen...

Mondmaskerplicht in Deinze gaat voorlopig niet door: gouverneur vernietigt besluit van burgemeester

Het plan van burgemeester van Deinze Jan Vermeulen (CD&V) om mondmaskers te verplichten in supermarkten gaat voorlopig niet door. De provinciegouverneur laat weten dat hij het besluit van de burgemeester zal vernietigen. Hij doet dat na een vraag van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem, partijgenoot van Vermeulen en titelvoerend burgemeester van buurgemeente Aalter.

Deinze zou de eerste gemeente worden waarin het dragen van een mondmasker verplicht wordt in winkels. Wettelijk (meer precies: in het ministerieel besluit) wordt het wel sterk aangeraden en winkeliers kunnen ook vragen aan hun klanten om een mondmasker te dragen. Maar een verplichting van de overheid? Dat staat niet in het ministerieel besluit.

"We hebben een groot risico omdat we veel zorginstellingen hebben”, motiveert burgemeester Jan Vermeulen zijn beslissing. “Dat heeft ons geleerd dat mondmaskers dragen ons erg heeft geholpen. Nu komt er een fase waarin meer mag en soepel wordt omgegaan, ook in winkels. We zijn ervan overtuigd dat dit zal helpen om de besmettingsgraad en sterftegraad die in onze stad erg laag zijn, laag te houden."

Teruggefloten

Vermeulen wordt echter teruggefloten door minister van Binnenlandse Zaken De Crem. Die beroept zich op de letter van de wet. “Het ministerieel besluit raadt de mondmaskerdracht voor bezoekers van winkels sterk aan, maar verplicht het niet". Hij voegt eraan toe dat deze regels “noch strenger, noch minder streng” mogen worden geïnterpreteerd. Lees: een burgemeester mag het niet op eigen initiatief verplichten.

De Crem laat de gouverneur van Oost-Vlaanderen nu contact opnemen met de burgemeester. De gouverneur moet namelijk “bestuurlijk toezicht houden” op lokale besturen. We zitten bovendien nog steeds in de "federale fase" van de coronamaatregelen, ook al laat het Gemeentedecreet burgemeesters toe om alle mogelijke maatregelen te nemen in het kader van de volksgezondheid.

Er is ook een omzendbrief van de minister, gericht aan de provinciegouverneurs. Daarin staat dat een lokale overheid in een uitzonderlijk geval kan afwijken van de federale regels, wanneer een specifieke lokale situatie dat nodig zou maken. Maar dan moeten de lokale besturen via de gouverneur overleg plegen met de federale overheid. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

"Mijn plicht als burgemeester om inwoners te beschermen"

Waarnemend provinciegouverneur Didier Detollenaere laat weten dat hij het besluit van de burgemeester onmiddellijk gaat vernietigen. "Het is moeilijk te begrijpen voor de burgers dat ze in pakweg Aalter of Gent geen masker moeten dragen en in Deinze wel. Ik begrijp de burgemeester dat hij goeie bedoelingen heeft, maar hij heeft maatregelen genomen in strijd met het ministerieel besluit en dat kan niet."

De burgemeester van Deinze wachtte vanmorgen nog de beslissing van de gouverneur af, maar bleef overtuigd van een mondmaskerverplichting. "De basismaatregel is niet welk regeltje er moet toegepast worden. De basismaatregel moet zijn: hoe gaan we ons beschermen tegen dit virus. Als de virologen zeggen dat het dragen van een mondmasker in de supermarkt daarbij helpt, ook preventief, dan denk ik dat het mijn plicht is als burgemeester om dat te doen om onze inwoners te beschermen."

Tot nader order geldt de mondmaskerverplichting in Deinze dus niet. De burgemeester laat weten dat hij er "alles aan zal doen" om het federale niveau alsnog te overtuigen om de verplichting in zijn gemeente toe te laten. "We zullen de motivering van de beslissing van de gouverneur nu lezen en zien hoe we er verder mee omgaan. Maar ik denk dat de gouverneur hiermee een groot gezondheidsrisico neemt."

Beluister hieronder ook de toelichting van hoogleraar bestuursrecht Steven Van Garsse van de Universiteit Hasselt in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen