Gratis met de fiets op de trein, goedkopere medicijnen en vaarwel groene kaart: dit verandert er op 1 juli 

Of het nu over uw auto, uw gezondheid of uw geld gaat: op 1 juli staat er weer een hele rits veranderingen op stapel. Wij hebben ze voor u opgelijst per thema.

Uw auto (of vrachtwagen)

1. Uw "groene kaart" mag ook wit (of gewoon digitaal) zijn

De groene kaart, officieel de 'internationale motorrijtuigenverzekeringskaart', krijgt voortaan een witte in plaats van groene achtergrond. Ook zijn autoverzekeraars vanaf dan niet langer verplicht om een papieren versie te bezorgen aan hun klanten, het mag voortaan ook elektronisch.

De kaart moet nog wel aan een aantal criteria voldoen. Zo mag het document verticaal of horizontaal zijn qua vorm, maar niet groter dan een A4. Het moet ook opgesteld zijn in een van de drie landstalen: Nederlands, Frans of Duits en een geldigheidsduur van minstens vijftien dagen hebben.

De aloude groene verzekeringskaart verandert van vorm.

Als verzekeraars het verzekeringsbewijs digitaal aanbieden, kan dat gewoon opgeslagen worden in de smartphone of zelf geprint worden. Wie het liever op de smartphone opslaat, mag dan natuurlijk niet vergeten het document te delen met alle gezinsleden of andere gelegenheidsbestuurders die het voertuig gebruiken.

Er geldt wel nog een overgangsperiode van anderhalf jaar, tot 31 december 2021. In die periode zijn nog zowel 'groene' als 'witte' kaarten geldig.

2. Mechelen wordt nog een beetje autoluwer

Mechelen breidt de autoluwe zone in de binnenstand op 1 juli uit. Normaal gezien zou dat al op 31 maart gebeurd zijn, maar het stadsbestuur stelde de uitbreiding uit wegens de coronapandemie.

Sinds 2011 is een deel van de binnenstad rond de Grote Markt in Mechelen autoluw. Daar wordt nu ook de IJzerenleen en een deel van de Onze-Lieve-Vrouwestraat aan toegevoegd.

3. Opnieuw boetes voor vuilste auto's in Brussel

Vanaf 1 juli krijgen bestuurders van een voertuig dat niet conform is aan de lage-emissiezone (LEZ) in Brussel weer een boete. Door de coronacrisis waren de boetes tijdelijk opgeschort.

Net als voor de opschorting kan een nieuwe boete pas drie maanden na de vorige gegeven worden, om de eigenaar de tijd te geven om de nodige maatregelen te nemen.

Houders van een parkeerkaart voor personen met een handicap die een verhoogde tegemoetkoming in de gezondheidszorg genieten, zullen geen boete krijgen voor het schenden van de Brusselse LEZ-regeling.

Alle informatie daarover vindt u hier

Geoffroy LIBERT 2018

4. Hoe zwaarder uw vrachtwagen, hoe duurder

Vanaf 1 juli gelden er in Vlaanderen nieuwe tarieven voor de kilometerheffing op vrachtwagens. Lichtere voertuigen (3,5 tot 12 ton) betalen een lagere heffing. Zo zal een voertuig met een maximaal toegelaten totaalgewicht (MTT) tussen de 3,5 en 12 ton met euronorm 0 (dat is de meest vervuilende) vanaf juli nog 12,2 eurocent per kilometer betalen, terwijl het vorige tarief op 15,4 eurocent lag. 

Binnen die laagste gewichtsklasse daalt ook het tarief voor voertuigen met euronorm 6 (minst vervuilend) van 7,8 eurocent naar 4,6 eurocent.

Binnen de zwaarste gewichtsklasse, met een maximaal gewicht van meer dan 32 ton, gaan de prijzen dan weer omhoog. Vanaf juli variëren ze tussen 15,7 eurocent voor euronorm 6 en 23,4 eurocent voor euronorm 0, tegenover respectievelijk 13,5 en 21,1 eurocent voorheen.

Ook de Brusselse tarieven stijgen licht, maar daar gaat het enkel om een indexering. Aan de Waalse tarieven verandert er niets.

Fiets of openbaar vervoer

5. Fietsvergoeding wordt verplicht voor ruim 400.000 bedienden

Voor werknemers die tot het aanvullend paritair comité voor bedienden (PC 200) behoren, geldt voortaan een verplichte fietsvergoeding. Dat is midden vorig jaar vastgelegd in een sectorakkoord, dat geldt voor zowat 55.000 bedrijven en ruim 440.000 bedienden.

Bedienden die regelmatig de fiets gebruiken voor het woon-werkverkeer krijgen volgens de nieuwe regels een fietsvergoeding van 0,10 euro per gereden kilometer met een maximum van 4 euro per arbeidsdag.

De fietsvergoeding is niet cumuleerbaar "met andere tussenkomsten op het woonwerktraject, met uitzondering van de tussenkomst in het openbaar vervoer". De modaliteiten van de toekenning moeten worden vastgelegd op ondernemingsvlak.

6. Vaarwel, De Lijn-magneetkaart (behalve op de kusttram)

Vanaf 1 juli zijn magneetkaarten niet meer bruikbaar op de bussen en trams van De Lijn. Alleen op de kusttram kan je nog tot 30 september met dit vervoerbewijs betalen.

Dat dat soort kaarten verdwijnt, is geen verrassing. Abonnementen zoals een Buzzy Pazz en Omnipas staan al langer op de elektronische MOBIB-kaarten. Vervoerbewijzen voor occasionele reizigers staan tegenwoordig op een elektronische kaart. Je busrit betalen kan ook altijd via een sms-ticket of een M-biljet op je smartphone.

Sinds 23 juni loopt er een omruilactie voor magneetkaarten, die nog tot 30 september duurt. Daarbij wordt het overblijvend saldo op de magneetkaart als korting afgetrokken bij de aankoop van een elektronisch vervoerbewijs. Reizigers kunnen daarvoor terecht in een Lijnwinkel of ander voorverkooppunt. Via een online tool wordt het binnenkort ook mogelijk dat overgebleven saldo om te ruilen voor sms-tickets. 

Meer info over de omruilactie is hier te vinden, of in de Lijnwinkels.

Archiefbeeld: een reiziger houdt een oude magneetkaart in de hand.

7. Een half jaartje gratis met de fiets de trein op

Tot 31 december 2020 kunnen reizigers hun fiets kosteloos meenemen op de trein. Ze moeten wel over een biljet met 'fietssupplement' beschikken, maar dat biljet zelf zal dus gratis zijn. Het gaat om een beslissing van de zogenaamde superkern - de regeringstop en de partijen die de volmachten steunen. 

Vanaf vandaag zijn overigens ook weer groepsreizen met de trein mogelijk. Voor de zomervakantie voert de NMBS wel nog enkele beperkingen in.

Zorg en gezondheid

8. Hele rits geneesmiddelen wordt goedkoper

De prijs van verschillende medicijnen daalt. Dat is het gevolg van een aantal besparingen waartoe een nieuwe wet de farmasector dwingt. Een deel van de besparingen vloeit door naar de patiënten. 

Die moeten minder remgeld betalen voor een aantal geneesmiddelen tegen onder meer osteoporose, astma, hoge bloeddruk, epilepsie, alzheimer, depressie en bepaalde kankers. De totale geneesmiddelenfactuur zou voor de patiënt op jaarbasis met meer dan 50 miljoen euro dalen.

De andere aan de farmasector opgelegde besparingen doen dan weer de overheidsfactuur voor geneesmiddelen dalen. Daardoor moet er meer ruimte vrijkomen voor investeringen in nieuwe, innovatieve behandelingen die de zorg voor de patiënt verbeteren.

9. Geen vestigingspremie meer voor beginnende huisartsen

Beginnende huisartsen kunnen niet langer rekenen op de zogenaamde vestigingspremie. Huisartsen kunnen momenteel bij hun "eerste installatie" of bij een verhuizing naar een "prioritaire zone" - een regio met weinig huisartsen - rekenen op een premie van 20.000 euro. Daarnaast kunnen ze ook een renteloze lening aangaan van maximaal 15.000 euro met een looptijd van 5 jaar.

Maar die premie schiet echter haar doel voorbij om huisartsen naar regio's met een tekort te krijgen, zo blijkt uit een analyse van het Impulsfonds. Daarom schaft de Vlaamse regering ze nu af. 

De vrijgekomen middelen zullen wel nog op een andere manier naar de huisartsen gaan. Huisartsenkringen zullen voortaan geld krijgen om te zorgen voor een omkadering op maat van de regio. Die manier van werken zou wel tot een betere spreiding moeten leiden. Ook het maximumbedrag van de renteloze lening wordt opgetrokken tot 35.000 euro.

10. Orgaandonor worden? Doe het gewoon online

Wie na zijn of haar overlijden orgaandonor wil worden, moet niet langer langsgaan op het gemeentehuis. De registratie kan vanaf nu online of bij de huisarts.

Om de wilsverklaring te registeren, kan je surfen naar www.mijngezondheid.be. Daar moet je dan eerst inloggen met je eID of de app itsme. Daarnaast kan ook de huisarts de wilsverklaring voortaan registeren.

In principe is iedereen in ons land orgaandonor, behalve als de overledene zich daar expliciet tegen heeft verzet. In de praktijk nemen artsen echter nooit zomaar een orgaan weg: bij gebrek aan registratie als orgaandonor wordt aan de naasten gevraagd naar de wensen van de overledene, maar die zijn niet altijd op de hoogte.

Daarom is het goed om je voorkeur expliciet te registreren, zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld). "Op die manier is er geen twijfel mogelijk en vermijd je dat je naasten met die vraag geconfronteerd worden terwijl ze in volle rouw zijn."

Consumentenzaken

11. Sperperiode van start

Op 1 juli start dit jaar uitzonderlijk de sperperiode, waarin het voor modewinkels verboden is om kortingen aan te kondigen. Door de coronapandemie is het begin van de koopjesperiode dit jaar namelijk met een maand uitgesteld tot 1 augustus.

Het uitstel van de zomersolden had als doel om een prijzenoorlog snel na de heropening van de modewinkels - die wegens de coronapandemie wekenlang de deuren moesten sluiten - te vermijden. Zo konden de zaken nog enkele weken aan normale prijzen verkopen.

Archiefbeeld ter illustratie.
BELGA

12. Sociale energietarieven fors naar beneden

De sociale tarieven voor energie dalen weer. Die voor elektriciteit nemen met gemiddeld 12 procent af, terwijl het tarief voor aardgas zelfs met 39 procent terugloopt.

Sociale tarieven worden toegekend aan personen of gezinnen die genieten van bepaalde tegemoetkomingen, zoals bijvoorbeeld personen met een handicap of mensen met een leefloon. Het gaat om vele tienduizenden gezinnen: zowat een tiende van de huishoudens geniet een sociaal tarief.

De federale energiewaakhond CREG zal de sociale tarieven voortaan per kwartaal vastleggen, terwijl dat tot nu om de zes maanden gebeurde. Zo worden prijsschommelingen op de energiemarkt beter gevolgd. Wel zijn er twee plafonds ingevoerd die die schommelingen wat in de hand moeten houden.

Allerlei

13. Gevangenisplunje verdwijnt

Vanaf vandaag mogen de gedetineerden in Belgische gevangenissen hun eigen kleding en schoeisel dragen, al zal dat nog niet overal mogelijk zijn.

Opvallend: de maatregel stond al in de Basiswet Gevangeniswezen uit 2005 (!), maar het betrokken artikel trad nog niet in werking. In artikel 43 van de wet staat dat de kleding en het schoeisel moet voldoen aan de normen op het vlak van "de hygiëne, de welvoeglijkheid, de orde of de veiligheid". Tijdens de arbeid of andere activiteiten kan de gedetineerde wel verplicht worden om aangepaste kledij en schoeisel te dragen, die hij krijgt.

Volgens het Gevangeniswezen zijn de meeste gevangenissen klaar om de regel in te voeren, volledig of minstens in een deel van hun inrichting. In een beperkt aantal gevangenissen lukt dat voorlopig nog niet, omdat zij door hun inspanningen tegen het coronavirus met logistieke en technische problemen kampen. Mogelijk is het dragen van burgerkleding in deze inrichtingen in de komende maanden wel mogelijk.

Archiefbeeld ter illustratie.

14. Kmo-subsidies voor een opleiding hypnose? Vergeet het maar

Voortaan worden 16 opleidingen en diensten niet langer gesubsidieerd via de kmo-portefeuille omdat ze niet bijdragen tot de groei of de transformatie van bedrijven in Vlaanderen. Voordien werd steun die achteraf niet relevant bleek steekproefgewijs teruggevorderd. Maar Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) opteert voor een meer proactieve aanpak.

Voor welke opleidingen de steun zoal verdwijnt? Onder meer opleidingen shiatsu, mindfulness, reflexologie, hypnose en astrologie, maar ook het afnemen van een examen en/of examenbegeleiding, opleidingen tot vliegtuig- of helikopterpiloot, teambuildings, netwerksessies en studiereizen.

15. Duitsland wordt EU-voorzitter

Duitsland neemt vanaf juli tot eind december het voorzitterschap van de Europese ministerraden in handen. Het is nu aan de grootste lidstaat om een historisch Europees herstelplan in de steigers te zetten.

Het is ook aan het Duitse voorzitterschap om ervoor te zorgen dat de lidstaten bij een eventuele tweede golf meer gaan overleggen en samenwerken op het vlak van grensbeheer, de verdeling van medische uitrusting en eventuele vaccins.

De Duitsers moeten voorts de onderhandelingen opstarten over het voorstel waarmee de Europese Commissie na het zomerreces de Europese klimaatdoelstellingen tegen 2030 wil aanscherpen. Hetzelfde geldt voor de al meermaals uitgestelde voorstellen voor een nieuw migratie- en asielbeleid.

Op internationaal vlak wil Duitsland zijn voorzitterschap aangrijpen om de relaties met China op een nieuwe leest te schoeien. 

Meest gelezen