Khartoem
AFP or licensors

Duizenden protesteren in Soedan: "Eisen revolutie vorig jaar moeten worden uitgevoerd"

In Soedan zijn duizenden mensen de straat opgekomen om te protesteren. Ze eisen grotere politieke hervormingen. "Ze willen dat de eisen van de revolutie vorig jaar uitgevoerd worden", verduidelijken verschillende burgerbewegingen.

De grote menigte verzamelde zich in de hoofdstad Khartoem, maar ook in andere steden en dorpen kwamen mensen massaal op straat. “We willen vrede, we willen rechtvaardigheid.” De demonstranten scandeerden slogans, zongen liederen en velen hadden vlaggen en pancartes mee. Sommigen droegen ook een mondmasker wegens corona. Veiligheidstroepen werden ingezet in Khartoem en naburige steden, ze gebruikten traangas op sommige plaatsen.

Deze mars werd georganiseerd om de massale protesten van exact een jaar geleden te herdenken. Volgens verschillende burgerbewegingen is het protest bedoeld om de eisen die vorig jaar tijdens de revolutie werden gevraagd, eindelijk tot uitvoering te laten brengen. 

(Lees verder onder foto)

Khartoem
AFP or licensors

Maandenlang protest vorig jaar

Vorig jaar kwamen duizenden Soedanezen maandenlang de straat op. De opstand leidde tot de afzetting van president Omar Al-Bashir, die bijna 30 jaar aan de macht was. Daarna werd  er een tijdelijke overgangsregering opgericht van militairen en burgers. 

Maar onder de bevolking heerst toenemende ongerustheid dat de toenmalige eisen niet zullen worden waargemaakt. De hoop op een hervorming begint af te nemen.

(Lees verder onder foto)

Khartoem
AFP or licensors

Vandaag vragen de demonstranten dat het beloofde parlement eindelijk wordt opgericht, ze willen de corruptie uit het land bannen en eisen gerechtigheid voor de doden die onder het bewind van Bashir zijn gevallen. Ze willen ook dat diegenen die de protesten hardhandig hebben neergeslagen, zullen worden gestraft. Tijdens de protesten vorig jaar kwamen namelijk meer dan honderd mensen om het leven toen militairen ongewapende burgers met geweld uiteendreven.  

Hervormingen beloofd

De huidige Soedanese premier Abdalla Hamdok sprak het land toe en beloofde de komende dagen belangrijke hervormingen aan te kondigen. De president staat onder enorme druk om te presteren. Het land worstelt met stijgende voedsel- en brandstofprijzen. Daarnaast heeft de uitbraak van corona tot meer dan 500 doden geleid. De uitbraak weegt enorm op de economie en dat van een land dat al in een diepe economische crisis zit. 

Bekijk hier een verslag uit "Het Journaal" waarbij het leger en de oppositie vorig jaar het akkoord ondertekenden:

Videospeler inladen...
Khartoem
AFP or licensors
Khartoem
AFP or licensors

Meest gelezen