Dori OConnell, Getty Images

Eindelijk minder knijten in Wichelen: “Het gebied staat droog waardoor er minder knijten zijn”

In Wichelen zijn er minder knijten dan andere jaren. De maatregelen die er genomen zijn om de vervelende muggen weg te houden, lijken te helpen. “Doordat de dijken nu gesloten zijn, stroomt er geen water in de meersen en is er geen slib. De knijten zijn zo hun ideale voedingsbodem kwijt waardoor er nu minder van die muggen zijn”, legt burgemeester Kenneth Taylor (SAMEN) uit. 

De inwoners van Wichelen zijn gewend dat er ’s zomers veel muggen zijn, maar deze zomer zullen er minder zijn dan andere jaren. Burgemeester Kenneth Taylor is opgelucht.

Geen slib

Momenteel wordt het water van de Schelde tegengehouden door dijken. “Sinds de bressen gesloten zijn en het gebied aan het uitdrogen is, krijgen we meldingen dat er minder knijten zijn. De Schelde loopt anders twee keer per dag in het gebied, en zorgt zo voor de ideale voedingsbodem voor de knijten”, legt burgemeester Kenneth Taylor uit.

De dijken zijn tijdelijk gesloten omdat er een geul gegraven wordt. “Als de werken voorbij zijn, gaan de dijken weer open en stroomt het water enkel in de geul.” De geul moet beletten dat er slib blijft staan waar knijten graag in broeden. Maar of die geul een gunstig effect zal hebben op het aantal knijten, valt nog af te wachten.

Extra vallen

Naast de graafwerken plaatst het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) ook vallen om knijten te vangen. “Vorig jaar heeft men uitgezocht welke val het beste werkte, die hebben ze nu uitvergroot. Er komen twee van die grote vallen in het broedgebied van de knijten en er komen ook kleine vallen in de tuinen van mensen om metingen te doen.”

Burgemeester Taylor hoopt dat zijn gemeente voorgoed verlost is van de vervelende muggen. “Ik denk dat we de goede weg aan het opgaan zijn, we blijven het ook opvolgen met alle partners. Ik hoop echt dat het eindelijk de goede kant opgaat.”

Meest gelezen