Videospeler inladen...

Engelse stad Leicester gaat voor twee weken in "full lockdown"

Leicester, in het hart van Engeland, is de eerste Britse stad die opnieuw in lockdown gaat. De 350.000 inwoners moeten de komende twee weken zoveel mogelijk thuisblijven. Het aantal coronabesmettingen in Leicester is zowat drie keer zo hoog als in andere Britse steden. De voorbije week werd 10 procent van alle besmettingen in het Verenigd Koninkrijk geregistreerd in Leicester. 

Vandaag gaan alle niet-essentiële winkels dicht in Leicester, een stad van 350.000 inwoners in de Midlands, het hart van Engeland. Donderdag sluiten ook de scholen, ruim twee weken voor de zomervakantie begint in Engeland. 

Reizen van en naar de stad wordt dringend afgeraden en ook verplaatsingen binnen de stad zijn ongewenst. "We vragen de inwoners van Leicester om zoveel mogelijk binnen te blijven", zegt Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

"Strenger dan we hadden verwacht"

In de rest van het land is vanaf volgende week juist een versoepeling van de coronamaatregelen aangekondigd, zoals het heropenen van restaurants en pubs.

Maar die versoepeling geldt dus niet voor Leicester. Daar is de lockdown zeker twee weken van kracht. Daarna wordt hij herbekeken, zegt de minister, die de bevolking belooft "dat de maatregelen niet langer zullen worden aangehouden dan nodig."

AFP or licensors

"De maatregelen die de regering onze stad oplegt zijn strenger dan we hadden verwacht", zegt de burgemeester van Leicester. "Maar we begrijpen de nood aan strikte actie".

AFP or licensors

De voorbije week bedroeg het aantal besmettingen in Leicester 135 per 100.000 inwoners. Dat is drie keer zoveel als in de plaats die na Leicester de meeste besmettingen telt. Het is ook tien procent van het totale aantal dat de voorbije week in het Verenigd Koninkrijk werd geteld. Elke dag worden in Leicester zes tot tien mensen opgenomen in het ziekenhuis. Ook dat is een hoger cijfer dan elders.

Waarom juist Leicester een sterke verspreiding van het coronavirus ziet, wordt nog nader onderzocht. Opmerkelijk is ook dat een "ongewoon hoog" aantal besmettingen is vastgesteld bij kinderen, zei minister van Volksgezondheid Matt Hancock vanmorgen aan de Britse omroep BBC. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen