Archieffoto

Er vallen steeds meer en vaker bomen om: wat is de oorzaak?

Er staat opnieuw een stevige wind en dat kan nare gevolgen hebben voor heel wat bomen. In de West-Vlaamse bossen liggen er meer omgevallen bomen dan gewoonlijk. "Een rechtstreeks gevolg van het veranderend klimaat", zegt boswachter Koen Maertens.

Koen Maertens werkt in opdracht van het Agentschap Natuur en Bos als boswachter in Koekelare, Torhout en Zedelgem. Volgens hem zijn er vorig jaar en ook dit jaar meer bomen omgevallen dan de jaren daarvoor. "Het heeft allemaal te maken met de veranderende klimaatomstandigheden", zegt hij.

"We hebben een zeer natte februarimaand achter de rug", vertelt Maertens. "Maar daarna was het extreem droog en kregen we ook te maken met hevige windstoten op sommige momenten. Sommige bomen kunnen tegen die verandering van het klimaat, andere bomen helaas niet."

Valwind

"De valwinden zijn erg gevaarlijk voor de bomen in het bos", zegt de boswachter. "Dat is een soort wind die van boven naar beneden valt in het bos en bomen kan lostrekken. Ik herinner me nog de stormschade in Groenhovebos in Torhout. Die valwind had een echte ravage aangericht."

"Bomen die omvallen, zijn niet altijd zieke bomen", vertelt hij. "Soms kan de stabiliteit van de grond aangetast worden door een te hoge of te lage waterstand, waardoor de bomen onstabiel worden. Of soms staan de bomen gewoon te dicht bij elkaar. De wortels hebben dan geen plaats om zich goed te nestelen en vroeg of laat vallen ze bij een hevige wind om."

Dood hout leeft

"Europese boswachters zijn al sinds de jaren '90 bezig met het veranderend klimaat", besluit Maertens. "Sinds dan weten we ook dat omgevallen bomen in een bos geen kwaad kunnen. Dood hout brengt namelijk leven in het bos. Dat klinkt erg tegenstrijdig, maar dat is het niet. Omgevallen stammen worden sowieso terug opgenomen in de bodem en zijn goed voor de fauna en de flora in het bos. Daarom laten we af en toe dood hout liggen."

Meest gelezen