Radio 2

60 jaar Congolese onafhankelijkheid gevierd met fietstocht in Oostende

Deze middag werd in Oostende de 60ste verjaardag van de Congolese onafhankelijkheid herdacht met een fietstocht.  De initiatiefnemer is Oostendenaar Dominique Lubaki. Hij woont al 30 jaar in Oostende en herdenkt elk jaar de Congolese onafhankelijkheid.

"Ieder jaar organiseer ik iets op 30 juni", zegt Dominique Lubaki. "Maar vandaag is het een extra belangrijke dag: de 60ste verjaardag van de onafhankelijkheid van Congo. Daarom organiseer ik een fietstocht."

Tijdens de fietstocht kom je op belangrijke plaatsen die de relatie tussen Oostende en Congo aantonen, zoals de Sint-Petrus-en-Pauluskerk, waar tot in 2013 een Congolese priester werkzaam was. "We fietsen ook langs de standbeelden van koning Leopold II", zegt Lubaki. "Die standbeelden moeten van mij niet weg. Ze storen mij niet. Wat mij wel stoort, is het gedrag van de mensen. Racisme zit nog structureel verankerd in onze maatschappij en dat is jammer en verkeerd."

Dansvoorstelling

Vanavond is er aan de Drie Gapers nog een dansvoorstelling. Die voorstelling is niet toegankelijk voor het publiek, maar wordt wel live uitgezonden op de Facebookpagina van de stad Oostende.

Meest gelezen