Getty Images

Gemeente Duffel organiseert groepsaankoop regentonnen: "Goed voor het milieu en voor je waterfactuur"

De gemeenteraad in Duffel heeft beslist om een samenaankoop regentonnen te organiseren. Het was de vorige zomers en ook dit voorjaar heel droog. Drinkwater wordt dus schaars en duur. "Regentonnen zijn goed voor het milieu en voor je waterfactuur", zegt Benjamin Van Wijnendaele van Groen Duffel. 

Na twee extreem droge zomers beleven we een enorm droog voorjaar. Drinkwater wordt dus steeds schaarser en duurder. Verschillende steden en gemeenten organiseren een groepsaankoop regentonnen voor hun inwoners. Ook in de gemeente Duffel werd zo'n samenaankoop goedgekeurd. 

Heel wat inwoners zijn bezig met water sparen

Benjamin Van Wijnendaele (Groen Duffel)

Het opgevangen regenwater kan worden gebruikt om planten en groenten of fruit in de moestuin water te geven. "Zo spaar je dus drinkwater. Dat is goed voor het milieu en voor je waterfactuur. Heel wat inwoners zijn daarmee bezig", zegt Benjamin Van Wijnendaele in Start Je Dag.

Voordeel groepsaankoop

Het initiatief kwam van de inwoners zelf. "De Duffelaars vroegen zich af hoe ze water konden uitsparen. Ze wilden eerst regenputten installeren, maar een regenton is veel eenvoudiger en sneller te plaatsen. Toch hebben de inwoners nog veel praktische vragen. Door als lokaal bestuur een groepsaankoop te organiseren, moeten ze zich minder zorgen maken over de praktische kant", zegt Benjamin Van Wijnendaele.

Dankzij de groepsaankoop besparen inwoners 20 procent op de prijs

Benjamin Van Wijnendaele (Groen Duffel)

Een groepsaankoop heeft ook financiële voordelen voor de inwoners. "Een kwalitatieve regenton kost zo'n 200 euro", zegt Van Wijnendaele. "Dankzij een groepsaankoop bespaar je 20 procent op de prijs."

In stad Antwerpen organiseren Klimplant en Commons Lab Antwerpen momenteel ook al een samenaankoop van regentonnen. 

Meest gelezen