Huidhonger? Nood aan intimiteit of seks na de lockdown? Zo beperk je de risico's

Mensen zijn weer aan het daten. En dus hebben ook alleenstaanden weer meer seks. De nood was groot, merkten ze bij Sensoa. Er waren zoveel vragen dat ze samen met experten adviezen hebben geformuleerd om die behoefte zo veilig mogelijk te kunnen vervullen. Zo veilig mogelijk, want seks en intimiteit zonder risico op coronabesmetting is een lastig verhaal.  

Het was hoog tijd

"We hadden een maand geleden al een oproep gedaan bij de Nationale Veiligheidsraad", vertelt Boris Cruyssaert van Sensoa. "We kregen immers heel veel signalen uit hogescholen en de LGBT-community (de gemeenschap van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders, red.) dat mensen weer in actie zijn geschoten. De nood is hoog, na zo'n lange lockdown." De Veiligheidsraad werkte wel een protocol uit voor sekswerkers en hun klanten, die vanaf 8 juni weer mochten, maar richtlijnen voor 'gewone' niet-samenwonende mensen bleven uit. 

Er is al die tijd niet over gecommuniceerd. Samenwonende koppels mochten seks hebben tijdens de lockdown: je leeft dan zo dicht op elkaar dat wel of geen seks hebben weinig invloed heeft op een mogelijke besmetting van elkaar. Singles daarentegen moesten op hun (huid)honger blijven zitten. En dat steekt, na zo'n lange tijd. Een coronasexbuddy nemen, zoals de Nederlandse singles mochten, dat stond niet op het prioriteitenlijstje van de Veiligheidsraad. "Die hadden zoveel andere prioriteiten", zegt Cruyssaert. "Wij hebben dan zelf het initiatief genomen om alle pro's en contra's op een rijtje te zetten, maar wél met de input van experten. En met de zegen van Erika Vlieghe".  Het door 's lands virologe gezegende lijstje met wat mag en kan en wat beter niet, vind je op  Allesoverseks. be (lees verder onder de foto).

Wat wel, wat niet?

Het jammere is: je kunt besmet worden of je partner besmetten met corona tijdens seksueel contact. En ook tijdens intieme momenten. Want hier de afstandsregels aanhouden is meestal tegenstrijdig.  En dus is er altijd een risico. We hebben het hier niet over digitale seks, want daarbij hoef je niemand aan te raken en kunnen er geen druppeltjes in je buurt vallen.

Geen enkel standje is veilig voor corona. Ook niet op zijn hondjes, want ook hierbij ben je dicht bij elkaar. Dat lezen we op de site van Sensoa. Of een condoom helpt? "Ze zijn er nog niet uit of het virus kan worden overgebracht door vaginaal vocht of sperma", vertelt Cruyssaert, "maar je bent sowieso dicht bij elkaar. Voor coronabesmetting maakt het niet zoveel uit, maar een condoom beschermt je wel tegen tal van andere besmettingen natuurlijk."

We adviseren altijd om vooraf goede afspraken te maken, je grenzen aan te geven. Voel je je veiliger in deze tijd met een mondmasker? Vertel dat.

Boris Cruyssaert, Sensoa

Concrete tips

Als je voor het live gebeuren gaat, kun je wel een paar voorzorgsmaatregelen treffen. Sowieso moet je niet afspreken als je symptomen vertoont. Handen wassen en alles voor en na ontsmetten is ook in de slaapkamer een vaste regel. "Het gaat zoals we zo vaak zeggen over hoffelijkheid", zegt Boris Cruyssaert. "We adviseren altijd om vooraf goede afspraken te maken, je grenzen aan te geven. Voel je je veiliger in deze tijd met een mondmasker? Vertel dat."

Kussen, of gezichten dicht bij elkaar, is voor de "druppeloverdracht" beter te mijden. Hoe korter de duur van het contact, hoe minder risico. In die zin is het een idee om in deze tijd niet te overnachten bij je date. Coronagewijs beter zonder ontbijt, zeg maar. De ruimte goed verluchten is belangrijk. Haal de lakens af en was ze op 60° en ontsmet de plekken die je partner heeft aangeraakt. Misschien minder romantisch allemaal, maar wel veiliger. (lees verder onder de foto)

Eén partner hebben levert minder risico's dan wisselende of meerdere partners. Dat is in deze geen moreel lesje maar boerenverstand. Maar bovenal, benadrukt Sensoa: maak vooraf goede afspraken. " Wij willen vooral een heldere uitleg geven over de mogelijke consequenties van je acties, en hoe je de risico's kunt verminderen. Dan kun je zelf een geïnformeerde beslissing nemen." 

Met andere woorden: je moet zelf je verantwoordelijkheid nemen, voor jezelf en voor de anderen. Een geïnformeerde date is er drie waard. Want op je huidhonger blijven zitten is ook maar niks. 

Lees alle adviezen van Sensoa en de experten in verband met corona op Allesoverseks.be

Meest gelezen