Radio 2

In ontbloot bovenlijf paraderen in Knokke-Heist? 350 euro boete

Wie deze zomer in het centrum van Knokke-Heist in bloot bovenlijf, zwembroek of bikini flaneert, riskeert een GAS-boete van 350 euro. "Zwemkledij hoort enkel thuis op het strand en de zeedijk, maar niet daarbuiten", zegt schepen van Toerisme Anthony Wittesaele (Gemeentebelangen).

In het eerste voorstel was er sprake van 250 euro boete, maar het is 100 euro meer geworden. Dat is de maximumboete. "De mensen kunnen een GAS-boete krijgen voor het ontbloten van het bovenlijf of het dragen van badkledij op een andere plaats dan het strand en de zeedijk", zegt Wittesaele. "De zeedijk en het strand zijn dus de enige plaatsen waar het toegelaten is om in bloot bovenlijf, bikini, badpak of zwemshort te lopen."

Kwalitatieve badstad

"Toeristen zien rondlopen in ontbloot bovenlijf is iets dat niet past in een kwalitatieve badstad", zegt de schepen van Toerisme. "Je hoort niet rond te lopen in bikini of zwemshort in onze winkelstraten of restaurants." 

Het moet nu maar eens gedaan zijn met mensen die bijna in ondergoed winkelen in de Lippenslaan

Schepen van Toerisme Anthony Wittesaele

Streng optreden

De politie van Knokke-Heist is van plan om streng op te treden tegen mensen die de regels niet volgen. Op de terrassen op de zeedijk kan de politie het niet verbieden, omdat die terrassen zich op de dijk bevinden. Er zijn wel stickers voorzien voor restaurants of winkels die zelf deftige kledij van het klanten eisen.

Fabrice Vuillemin, die restaurant de Bel Etage uitbaat in Knokke-Heist, is blij met de maatregel. "Ze lopen rond zonder T-shirt in de Lippenslaan en houden zich ook niet aan andere regels", zegt hij. "Zo rijden heel wat toeristen met de fiets in de verkeerde richting in een eenrichtingsstraat. Vaak hebben ze geen schoenen of T-shirt aan. Ik denk dat zo'n situaties slecht zijn voor het imago van onze gemeente. Ik zou toch ook niet in bloot bovenlijf op de Grote Markt van Brussel moeten gaan rondlopen? Waarom zouden we dat hier dan moeten toestaan?"

Meest gelezen